Verschillende gemeenten weigeren de eigen bijdrage te vorderen van ouders die gebruik maken van jeugdhulp. Grote steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam vragen geen bijdrage meer voor jeugdzorg. Zij vrezen dat ouders opzien tegen de eventuele kosten en daardoor geen of minder zorg vragen voor hun kind. Utrecht wil nog wel een ouderbijdrage heffen, maar ook daar staat de regeling ter discussie. Ook grote steden als Den Bosch, Nijmegen, Eindhoven, Arnhem en Almelo besluiten nemen de bepaling opnieuw onder de loep.
Kun je niet de juiste zorg voor een kind of gezin vinden of krijgen? Professionals, maar ook ouders en jongeren kunnen problemen met jeugdzorg in hun gemeente melden. Lees meer>>
Zorg mijden
Steeds meer gemeenten het onderwerp op de politieke agenda zetten, neemt de druk toe op de politiek om een reactie te geven. Staatssecretaris Van Rijn heeft inmiddels een onderzoek toegezegd naar de kosteneffectiviteit van de ouderbijdrage. Hij wil ook laten onderzoeken wat het risico is van het mijden van zorg. Van Rijn verwacht nog tot de zomer nodig te hebben voor het onderzoek. De vraag is, nu steeds meer gemeenten de ouderbijdrage opschorten, of dit onderzoek zo lang op zich kan laten wachten.
Jeugdhulp
Volgens de Jeugdwet die 1 januari 2015 is ingegaan, moeten ouders een bijdrage betalen voor hulp aan hun kind. Wanneer het kind overdag niet thuis is, zouden ouders namelijk minder kosten maken.