Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Oudere paren kunnen niet altijd bij elkaar’

Het bij elkaar houden van oudere echtparen waarvan er één naar een verpleeghuis moet, is moeilijker dan het lijkt. ‘Niet iedere partner heeft er behoefte aan om bijvoorbeeld ook op een gesloten afdeling te gaan wonen’, licht een woordvoerster van Actiz toe, de brancheorganisatie van zorgondernemers.
'Oudere paren kunnen niet altijd bij elkaar'
Foto: ANP XTRA

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid zei dinsdag zorginstellingen en verzekeraars er nogmaals op te gaan wijzen dat ze de plicht hebben een geschikte plek te zoeken waar oudere echtparen samen kunnen wonen. Volgens Actiz weten ze bij sommige verpleeg- en verzorgingshuizen niet altijd wat de regel is.

Onwetendheid

Ook het Nationaal Ouderenfonds constateert naar aanleiding van de reacties op de problematiek dat er onwetendheid is. ‘Dan wordt doodleuk verteld dat je als partner niet mee kunt naar het verpleeghuis’, aldus een woordvoerster van het ouderenfonds. Zij wijst er op dat ouderen moeten samenblijven om zo ook de eenzaamheid onder hen te bestrijden.

De OuderenOmbudsman roept mensen op hun ervaringen te melden als ouderen gescheiden worden bij een opname in een instelling. Volgens ombudsman Jan Romme is het in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Lees hier meer >>

Praktisch

Wat het meest uit de reacties van zorginstellingen naar boven komt drijven, is volgens Actiz de moeilijkheid om echtparen ook echt bij elkaar te houden. ‘Als echtparen al in dezelfde kamer willen gaan wonen, moet dat ook praktisch kunnen. Soms kan dat gewoonweg niet; zijn kamers verouderd, is er geen kamer op dezelfde gang en zijn er ook geen aanleunwoningen bij de zorginstelling’, aldus de woordvoerster van Actiz.

Zorgkantoor

Zij wijst erop dat de ouderen of anders hun kinderen in overleg moeten met het zorgkantoor over de locatie in de regio waar ze eventueel wel samen kunnen blijven. Ook de ouderenbond ANBO wijst op goed onderzoek van de betrokkenen. ‘Consumenten hebben ook een plicht om zelf onderzoek te doen en advies in te winnen. Daarbij moeten ze kritisch zijn en doorvragen’, zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.