Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen begeleiden bij medicatie

Medicijnen zijn niet bepaald gebruiksvriendelijk voor ouderen. Dat leidt tot problemen bij het innemen en zelfs tot verslechtering van de gezondheid van ouderen. Dat is de conclusie van Kim Notenboom in haar promotieonderzoek bij de Universiteit van Utrecht en het RIVM.
foto Adobestock

De problemen van ouderen met hun medicatie beginnen al bij de verpakkingen, signaleert promovenda Kim Notenboom. Mensen kunnen niet lezen wat op de verpakking staat en begrijpen de bijsluiter niet. Dat kan ertoe leiden dat ouderen het voorgeschreven middel niet, of maar af en toe nemen. Dat heeft gevolgen voor de gezondheid, omdat het voorgeschreven middel dan niet of onvoldoende werkzaam is.

Medicatie

Notenboom onderzocht 59 zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar of ouder. Het overgrote deel van die onderzoeksgroep (95 procent) had minimaal één praktisch probleem bij het gebruik van zijn of haar medicatie. In tien gevallen zorgden deze problemen mogelijk voor een verslechtering van de gezondheid van de patiënt. Het gaat om relatief simpele handelingen, die voor ouderen vaak problemen opleveren: een pil uit de blister drukken, een tablet doormidden breken of het openen van de verpakking.


IGZ: 'Medicatieveiligheid moet fors beter'Recept uitschrijven, naar de apotheek en innemen. Zo eenvoudig is het medicijngebruik vaak niet. De IGZ deed onderzoek en concludeert dat vooral de overdracht tussen zorgverleners een kwetsbaar proces is als het om medicatie gaat. Lees meer>>


Bijsluiter

Zowel de producenten van geneesmiddelen als huisartsen en apothekers moeten een bijdrage leveren om dit gebruikersprobleem van medicijnen op te lossen, concludeert Notenboom. De overheid kan als wetgever andere eisen stellen aan de begrijpelijkheid van de bijsluiter. Verzekeraars kunnen patiënten meer keuze geven om voor gebruiksvriendelijke producten te kiezen, en zorgverleners moeten patiënten aanmoedigen om gebruiksproblemen kenbaar te maken.

Medicatiebegeleiding

Uit het onderzoek van Kim Notenboom blijkt dat alle 31 apothekersassistenten, die deelnamen aan het onderzoek, signaleren dat ouderen problemen ervaren met verpakkingen, maar hieraan niet systematisch aandacht besteden wanneer de mensen hun medicijnen komen ophalen. ‘Problemen met het gebruik van het geneesmiddel en de verpakking zou een vast onderdeel moeten zijn van de medicatiebegeleiding’, aldus Notenboom.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.