Door Carolien Stam – Ouderen gaan in de toekomst minder beroep op mantelzorg doen. Het totaal aantal ontvangers van mantelzorg stijgt wel met 8 procent, maar de mantelzorgers worden steeds ouder. Daardoor wordt hun draagkracht – dus de mate waarin ze daadwerkelijk zorg kunnen verlenen – minder. Tot 2030 zullen steeds meer 65-plussers de zorg voor hun partner op zich nemen. Meer en langer betaalde arbeid verrichten, betekent minder mantelzorg.
Inschatting
Dit blijkt uit de SCP-publicatie “De toekomst van de mantelzorg”. In het rapport geven de onderzoekers een inschatting van de ontwikkeling van de mantelzorg in de komende twintig jaar. De ramingen zijn gebaseerd op een door het SCP ontwikkeld verklaringsmodel. Het rapport vormt een onderdeel van het “Onderzoeksprogramma langdurige zorg en mantelzorg” en besteedt in het bijzonder aandacht aan de rol van veranderingen in de arbeidsdeelname.
Relatief
Onder 65-plussers stijgt het gebruik van mantelzorg met 25 procent. Deze stijging blijft echter sterk achter bij de groei van de groep ouderen, die tot 2030 ruim 62 procent bedraagt. Ouderen gaan relatief gezien in de toekomst minder beroep doen op mantelzorg. In de categorie 30-64 jaar daalt het aantal mantelzorggebruikers tot 2030 met 8 procent, omdat deze leeftijdsgroep in omvang daalt.
Full time
Wanneer vrouwen en mannen in de toekomst zoveel mogelijk full time gaan werken, zal het aantal mantelzorgers naar schatting nog 10 procent lager liggen dan in de huidige raming. Het totaal aantal verleners van mantelzorg zal tot 2030 met 5 procent stijgen. Het aantal mantelzorgers onder de 65 jaar daalt met 9 procent. Daar staat tegenover dat het aantal oudere mantelzorgers – 65-plus – met 60 procent zal stijgen.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: SCP