Gemeenten krijgen 165 miljoen meer in 2015 om mensen te begeleiden, huishoudelijke hulp en verlichting van mantelzorger. Voor mensen die nu AWBZ-zorg ontvangen en straks ondersteuning vanuit de nieuwe Wmo, komt 195 miljoen vrij voor extra ondersteuning in 2015. Daarnaast is 60 miljoen euro vrij gemaakt in 2015 voor een soepele overgang van de jeugdhulp naar gemeenten.
Zorginstelling
Voor mensen die de zorg in een instelling nodig hebben, is 5 miljoen in 2015 tot 70 miljoen in 2019 vrij gemaakt: ‘Ouderen en verstandelijk gehandicapten, voor wie het thuis wonen niet langer meer gaat, kunnen eerder een plaats in een zorginstelling krijgen,’ aldus staatssecretaris Van Rijn.
Zorgdeal
De reacties op de “zorgdeal” tussen de fracties van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP, zijn niet zo juichend. ‘De Wet langdurige zorg maakt de keuze voor een persoonsgebonden budget bijna onmogelijk,’ zegt de directeur van de belangenvereniging van pgb-houders Per Saldo, Aline Saers. ‘In de uitvoering van de Wlz wordt uitsluitend rekening gehouden met mensen die in een instelling wonen.’ Per Saldo wil meer keuzevrijheid voor alle mensen die langdurig zorg nodig hebben, zowel in zorg in natura als met een pgb.
Afbraak
Corrie van Brenk, voorzitter van vakbond Abvakabo FNV, is niet onder indruk van 360 miljoen euro minder bezuinigen op de 3 miljard euro die bezuinigd moet worden. ‘Dit is in de verste verte niet voldoende om de gevaren van de afbraak van de zorg af te wenden. Honderdduizenden mensen krijgen straks niet de zorg die ze nodig hebben en tienduizenden hardwerkende mensen in de zorg raken hun banen kwijt. Als ouderen en gehandicapten langer thuis moeten blijven wonen, zou er juist éxtra geïnvesteerd moeten worden in de zorg thuis.’
Dagbesteding
Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF vindt het positief dat er meer geld gaat naar de langdurige zorg: ‘Dat moet dan wel gericht worden ingezet voor mensen die niet thuis kunnen blijven wonen en voor dagbesteding, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen.’ Liane den Haan, directeur van de ouderenbond ANBO, vindt dat goede zorg en ondersteuning thuis, ook betekent dat er ruime keuze komt in het beschikbare woningaanbod voor ouderen.
Zorgdebat
Volgende week, na Pasen, is het grote zorgdebat in de Tweede Kamer. Fractievoorzitters Samsom (PvdA), Zijlstra (VVD) en Pechtold toonden zich opgelucht. Pechtold: ‘Het allerbelangrijkste is dat we volgende week gewoon de Wet langdurige zorg kunnen behandelen.’ Ook Samsom vindt dat grote winst: ‘We hebben gemerkt dat de onzekerheid over de langdurige zorg door de samenleving giert.’
Samsom claimde eerder 220 miljoen extra voor de zorg. Lees hier het artikel>>