Uit het onderzoek komt verder naar voren dat er een behoorlijk meningsverschil bestaat tussen mensen met een laag en hoog inkomen. Beide groepen (totaal 56 procent van de ondervraagden) zijn er voorstander van dat ongezond gedrag wordt ‘bestraft’. Hier wordt onder meer roken, te veel drinken en te veel eten onder verstaan.
Basispakket
Als het gaat om het doorvoeren van pijnlijke maatregelen, zoals het extra betalen voor de huisarts en het beperken van het basispakket, lopen de ideeën en opvattingen uiteen. Mensen met een hoger inkomen voelen daar aanzienlijk meer voor dan mensen die beneden modaal of modaal verdienen. Van de mensen die meer dan twee keer modaal verdienen, vindt 29 procent het extra betalen voor de huisarts de beste manier van bezuinigen op de gezondheidszorg. In de groep die beneden modaal verdient, is dat slechts 11 procent.
Patiënten
Nederlandse burgers hebben, wat de bezuinigingen in de zorg betreft, veel vertrouwen in patiëntenorganisaties. Die groep wordt gevolgd door artsenorganisaties. De minister van Volksgezondheid (Edith Schippers) komt op de derde plaats. Vooral de lagere inkomensklassen geven de voorkeur aan patiënten- en artsenorganisaties. Hogere inkomens vinden dat de keuze bij bezuinigingen in eerste instantie bij de minister vandaan moeten komen. 71 procent van de Nederlanders vindt solidariteit in de zorg belangrijk.