Dat blijkt uit een onderzoek van ouderenorganisatie Anbo. Van de bijna 11.000 respondenten geeft een derde aan niet goed op de hoogte te zijn van de veranderingen in de langdurige zorg. Wel zou 70% meer inzicht willen hebben in mogelijkheden om langer thuis te wonen. Maar minder dan 10% gaat ook zelf op zoek naar informatie.
Aanpassingen
Volgens ANBO laat het onderzoek zien dat de behoefte aan aangepaste woningen en praktische aanpassingen, zoals rollator, traplift en persoonsalarm, enorm toeneemt. ‘De aangepaste wetgeving heeft geresulteerd in scherpere toegangsnormen voor verzorg- en verpleeghuizen, waardoor senioren langer zelfstandig thuis moeten wonen’, zegt Anbo in een reactie. Overigens heeft Anbo het onderzoek uitgevoerd met enkele commerciële bedrijven die ook producten voor de 50-plus markt maken.
Wie graag een woningaanpassing wil doen om langer thuis te kunnen blijven, kan hiervoor, dankzij de Wmo, geld aanvragen bij de gemeente. Maar deze aanvragen worden niet per definitie goedgekeurd. Volgens ouderenbond ANBO houden gemeenten te vaak de hand op de knip. Lees meer>>
Langer zelfstandig wonen
Volgens de ouderenbond is het belangrijk dat ouderen meer informatie krijgen over praktische oplossingen om langer zelfstandig te wonen. Bijna de helft van de respondenten geeft namelijk aan de huidige woning niet geschikt te vinden om op latere leeftijd in te blijven wonen. ANBO vindt dat de gemeente de taak heeft mensen bewust te laten zijn van de mogelijkheden om langer thuis te wonen. ‘Het is noodzakelijk de burger te stimuleren en te verleiden om over dit onderwerp na te denken. Los daarvan moeten senioren zelf actiever zoeken’, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van Anbo.’
Thuiszorg
Senioren vinden thuis- en mantelzorg het belangrijkste hulpmiddel om langer thuis te kunnen blijven wonen, zo blijkt uit het onderzoek. Daarna komt huishoudelijke hulp, gevolgd door mobiliteitsoplossingen en persoonsalarmering. Aan- en verbouw van de woning wordt aanzienlijk minder belangrijk gevonden. Dat heeft mogelijk te maken met de kosten die gepaard gaan met de verbouw van de woning. De respondenten vinden het vaal te duur. Bovendien vinden de meeste ouderen het te ingrijpend.