ActiZ doet dinsdag op een congres over dit onderwerp een oproep om vaart te maken met de verdere invoering van zorg op afstand. Nu zijn er ruim 1100 mensen die zorg op afstand gebruiken. Ze krijgen via bijvoorbeeld een videoverbinding contact met hun zorgverleners en ontvangen dan begeleiding en advies.
Aangenamer
Van de cliënten voelt ruim 70 procent zich veiliger. Ruim 60 procent zegt door de zorg op afstand langer thuis te kunnen wonen. Het leven is aangenamer en de zelfstandigheid is toegenomen, stellen de ondervraagden. Vooral ouderen van boven de 75 jaar en met een chronische ziekte maken gebruik van deze relatief nieuwe techniek.
Financiering
Bij de invoering zijn drie punten heel belangrijk, stelt de organisatie. Allereerst moeten de technische systemen en programma’s beter op elkaar gaan aansluiten. Verder wordt zorg op afstand nu nog betaald uit tijdelijke financieringsregelingen. Het moet snel duidelijk worden hoe de definitieve financiering er uit gaat zien. Tot slot moet deze nieuwe vorm van zorg in de huidige zorg worden ingepast.
Druk
Niet alleen de cliënten, maar ook de zorgverleners vinden dat videocommunicatie het werk aantrekkelijker en gevarieerder maakt, zegt Actiz. Verdere invoering van zorg op afstand is volgens de organisatie van belang, omdat de druk op de thuiszorg steeds groter wordt.