Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Ouderenorganisaties: ‘Mensen met voltooid leven verdienen aandacht’

De ouderenorganisaties PCOB en Unie KBO kunnen niet meegaan met het conceptwetsvoorstel van de initiatiefgroep ‘Uit vrije wil’ om de euthanasiewet te verruimen voor mensen met een voltooid leven. Dat schrijven de organisaties in een brief aan de Tweede Kamer.
Ouderenorganisaties: ‘Mensen met voltooid leven verdienen aandacht’

De initiatiefgroep ‘Uit vrije wil’ pleit voor verruiming van de euthanasiewet en wil professionele hulpverlening bij zelfdoding door het verstrekken van dodelijke middelen. De Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie gaat vandaag met de Initiatiefgroep in gesprek over de legalisatie van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid achten.

Antwoord

De ouderenorganisaties vinden de benadering van de initiatiefgroep ‘te kort door de bocht’. Ze zijn niet voor een verandering van de wetgeving, maar pleiten voor een ‘menselijk antwoord op de problematiek van ouderen die hun leven voltooid vinden’. Ingaan op levensvragen van mensen, zonder daarbij de dood als oplossing te bieden.

Toewijding

De PCOB en Unie KBO vinden het onacceptabel als vragen rond een voltooid leven zouden voortkomen uit een ervaren tekort in toewijding en aandacht van de medemens. ‘Ouderen met een voltooid leven moeten gehoord worden, maar zij verdienen het ook dat iemand zegt: “Blijf bij ons, je bent de moeite waard!”’

Steun
‘Uit vrije wil’ zegt inmiddels bijna 117.000 steunbetuigingen te hebben voor hun intitiatief om stervenshulp bij voltooid leven te legaliseren. De ouderenorganisaties zeggen de mening van 300.000 leden te vertegenwoordigen. Na het gesprek met de commissie verwacht ‘Uit vrije wil’ dat het onderwerp op de agenda van de plenaire vergadering van de Tweede Kamer komt te staan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: Stock.xchng

7 REACTIES

  1. Ik ben erg blij met de reactie van de ouderenorganisaties. Ouderen voelen zich teveel, willen anderen niet belasten, voelen zich vaak niet meer gewaardeerd om wie ze zijn.
    Het is een probleem van de westerse maatschappij, en hoe zou dat toch komen? Het is te triest voor woorden dat er gedacht wordt aan een pil die je in de apotheek kunt halen als je uit het leven wilt stappen. Wij schieten enorm tekort ten opzichte van onze medemensen. Kijk naar elkaar om, respecteer elkaar, geef elkaar aandacht, waardering en liefde.

  2. Lees alle reacties
  3. Ja, laat ouderen weten dat zij nog de moeite waard zijn, geef ze aandacht, luister naar ze en neem ze serieus. Ik kan me voorstellen dat er vast minder mensen de dood zouden kiezen als er nog iemand naar ze omkijkt, ik vind het te kort door de bocht om te zeggen als iemand dood wil, moet dat kunnen, ik denk dat er nog veel te helpen valt als je mensen aandacht en liefde geeft. Ik werk in de zorg en zie dagelijks hoe mensen opbloeien als zij aandacht krijgen. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die echt niet meer verder willen leven. Clazien Coene ik vind u reactie heel mooi om te lezen.

  4. Beste mensen.
    Dit probleem komt met een sneltreinvaart op ons af. De ziektekosten zijn nauwelijks te temperen,sterker ze gaan omhoog. Het leven moe en der dagen zat, ja dat kan. Zeker als je moet verblijven in onze verpleegtehuizen die worden beheerd door figuren die meer verdienen dan de Balkenendenorm. Het verblijf daar is voor vele ouderen een bron van zorg.
    Kijk daar eens naar!!!!!!!!!!!

  5. De discussie of iemand wel of niet geholpen mag of moet worden, die zegt een voltooid leven te hebben, is een echt westers probleem. In sommige andere culturen wordt de oudere mens omringd met respect en zorg. Hij of zij heeft nog een functie in de maatschappij. De omgeving herkent en waardeert de wijsheid, die ouderdom ook met zich mee kan brengen. Hier in het westen voelt men zich al jong ‘afgeschreven’. Zou dat ermee te maken hebben, dat wij nu deze discussie kennen?

  6. Het zijn de christelijken weer die hun moraal dwingend willen opleggen, laat mensen de keuze als zij er genoeg van hebben, die kliniek in Zwitserland is een prima idee, nog beter zou zijn als je gewoon de pil in de apotheek zou kunnen halen, niet de politiek, arts, rechterlijke macht beslist maar die gene die er uit wil stappen.

  7. Het is toch jammer dat 2 groepen die ahndelen uit compassie elkaar moeten bevechten, waarom zien jullie het niet als elkaar aanvullen, bij die 300 000 mensen zitten er vast veel die vinden dat er ook hulp bij levensbeeidndiging moet zijn terwijl er vast bij die 117 000 vast veel mensen zijn die zeggen dat je mensen ook een alternatief moet bieden en het gevoel moet geven erbij te horen. Pas op dat het geen religie wordt en opteer voor het beste van elkaars voorstellen en boetseer dat tot een mooi geheel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.