Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ouderenwerkers krijgen verdieping op Zomerschool

Ouderenwerkers staan voor veel uitdagingen: vraaggerichter werken, meer kwetsbare ouderen bereiken en zichzelf beter profileren. De Oranje Fonds Zomerschool , Ouderenwerk van het Oranje Fonds, Verdiwel en MOVISIE helpen bij deze professionalisering.
Ouderenwerkers krijgen verdieping op Zomerschool

Onder de twintig deelnemers van de, inmiddels volle, cursus bevinden zich ouderenadviseurs en ouderenwerkers van grote en kleine welzijnsorganisaties, verspreid over het hele land. Het Oranje Fonds, Verdiwel en MOVISIE hebben een programma samengesteld aan de hand van verschillende vragen van ouderenwerkers.

Voorbeelden
Senior adviseur Gery Lammersen van MOVISIE geeft voorbeelden van dergelijke vragen. ‘Hoe kan ik mezelf beter profileren, en hoe kan ik efficiënter projectmatig werken, dat zijn belangrijke vragen die leven in het werkveld.’ Ze voegt toe dat de meeste deelnemers al meer dan drie jaar in het vak zitten, en dat de week is bedoeld voor verdieping.

Ontwikkelingen
Hoe om te gaan met ontwikkelingen in het werkveld is dan ook een belangrijk onderdeel. Ontwikkelingen zoals het steeds mondiger worden van ouderen, die steeds vaker benadrukken dat het huidige aanbod niet meer voldoet. ‘Ouderenwerkers zijn zoekende op welke manier zij daarin tegemoet kunnen komen,en inspelen op de verschillende vragen van ouderen’, aldus Lammersen.

Noodzakelijk
Zo zijn veel zorgaanbieders momenteel aan het beoordelen welke activiteiten individueel aangeboden kunnen worden en welke in groepsverband. Daar bovenop wordt overal bezuinigd, zo ook bij de gemeente als grootste subsidieverstrekker. ‘Dit maakt het soms noodzakelijk om via een andere weg ondersteuning te verlenen. Daarbij hoort ook het samenwerken met andere organisaties of subsidieverstrekkers, waardoor het steeds belangrijker wordt voor ouderenwerkers om zichzelf stevig te profileren.’ Deelnemers werken daarom aan een gedegen projectplan, dat ze kunnen indienen bij het Oranje Fonds waardoor ze wellicht in aanmerking komen voor financiering.

Bakens
Welzijn Nieuwe Stijl vraagt van ouderenwerkers om ‘’Er op af te gaan’’. Voor ouderenwerkers betekent dit het contact leggen met kwetsbare ouderen die moeilijk bereikbaar zijn, wat een gerichte aanpak vergt. ‘Wij trainen ze om die gerichte aanpak voor elkaar te krijgen, zodat ouderen goede ondersteuning blijven krijgen.

Over de Zomerscholen
De Zomerscholen zijn een initiatief van MOVISIE, Verdiwel en Oranje Fonds en worden elk jaar georganiseerd. Elke cursus duurt een week. Er zijn cursussen voor ouderenwerkers, wijkprofessionals en jongerenwerkers.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Pittige reactie Coen en veel grote woorden.
    Het zou mi leerzaam zijn voor je als je jezelf met de zelfde hoeveelheid energie in het vak van thuisbegeleider zou verdiepen. Je bevestigd de vrije ondernemersgeest van de ouderenwerkers in de div projecten en daar is niets op tegen maar niet voor iedereen weggelegd die gebonden is aan andere bedrijfsafspraken.

  3. Wat een belachelijke reactie van Cees Slob, die schijnbaar nog leeft in de zeventiger jaren. Alsof het welzijnswerk voor ouderen alleen maar bezig is om haar eigen werk te creeëren of te behouden en de klant niet centraal stelt.
    De tijden zijn veranderd Cees!
    Het is jammer dat niet duidelijk wordt vanuit welk perspectief hij zijn reactie schrijft, waarschijnlijk vanuit de zorg, want daaruit blijkt weer eens te meer hoeveel onbekendheid er is bij andere organisaties met het welzijnswerk voor ouderen. Helaas wordt dat er niet beter op doordat dit specifieke werk binnen het welzijnswerk al jarenlang opgaat in brede welzijnsinstellingen en de eigenheid verdwijnt.
    Gelukkig zijn er ook andere ontwikkelingen en zie ik, dat bijvoorbeeld in het Programma Ouderenzorg de zorg en medische sector goed oog krijgt voor de waardevolle bijdrage die het welzijnswerk voor ouderen kan leveren in een andere aanpak van zorg, hulp en dienstverlening. Mooi voorbeeld daarvan is het Programma Geïntegreerde Ouderenzorg in Groningen, waarin een nauwe samenwerking en samenhang wordt gerealiseerd in de keten huisarts-thuiszorg-welzijnswerk en waarbij Ouderenadviseurs onderdeel gaan uitmaken van het Ouderenzorgteam, welke gekopppeld is aan de huisartsenpraktijk.
    Tenslotte wil ik graag wijzen op een artikel in Mediator van juni 2011, een special over ouderen van ZonMW, waarin vier vooraanstaande deskundigen in een rondetafelgesprek het statement maken: ‘Welzijnswerk kan ouderen langer vitaal houden’.
    Een betere steun kan deze werksoort zich niet bedenken en ben ik blij met de aandacht via de Zomerschool.

  4. Dit is wel erg mooi die ondersteuning voor die ouderenwerkers, maar de mensen die als thuisbegeleiders werken bij ouderen doen vaak het zelfde werk met minder middelen en indicatie. Alleen creëren wij niet ons eigen werk en dat is een groot verschil . Ook wij werken volgens te meten doelen en met afspraken die de financierder kan nagaan. Wij wachten af op de aanvragen die naar ons toe komen. Niet omdat we te lui zijn maar omdat de overheden verwachten van de samenleving dat de mensen zelf hulp zoeken en hun hulpvraag stellen. Dat dit niet de realiteit is maar dat mensen soms geholpen moeten worden om de weg naar de hulpverlening te vinden weten we allemaal en daarom doen wij ook wel zelf soms de aanvraag begeleiden of doen we hem zelf i.o.m. de klant. De klant staat bij ons centraal en niet of we wel werk houden. Mocht er geen vraag meer naar zijn of dat de samenleving er geen geld meer voor over heeft dan verdwijnt deze hulpvorm en dan ontstaat er weer iets nieuws, ouderen-thuisbegeleiders?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.