Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenzorg: te hoge werkdruk en te weinig tijd

Voor het eerst in jaren is het rapportcijfer dat professionals in de ouderenzorg hun werk geven, gedaald. Dat blijkt uit de MedewerkerMonitor 2016. Daarnaast blijft de werkdruk stijgen, is er te weinig tijd voor de werkzaamheden die verricht moeten worden, bevelen minder medewerkers hun werkgever aan bij familie en vrienden en zoeken steeds meer jongeren die werken in de ouderenzorg een nieuwe baan.
Ouderenzorg-ANP.jpg
Voor het eerst in jaren is het rapportcijfer dat professionals in de ouderenzorg hun werk geven

De MedewerkerMonitor is een jaarlijks onderzoek van ActiZ, een branchevereniging voor zorgorganisaties, waaraan 18.000 medewerkers in de ouderen- en thuiszorg meedoen. Deze medewerkers geven hun werk nu gemiddeld een 7,2. Eerder was dit een 7,5. ‘De hervormingen in de ouderenzorg, de zwaardere zorgvraag van cliënten, de regeldruk en de noodzaak om nog efficiënter te werken vanwege lagere tarieven, eisen hun tol. Niet vreemd dat het rapportcijfer dat zorgprofessionals hun werk geven, dan ook voor het eerst sinds jaren is gedaald.’ Aldus ActiZ.

Werkdruk

Waar aan de ene kant de werkbeleving omlaag gaat, neemt aan de andere kant de werkdruk in de ouderenzorg toe. En zijn er volgens het onderzoek steeds minder medewerkers in de ouderenzorg die hun eigen werkgever aanbevelen bij bekenden. Opvallend is wel dat de bevlogenheid (zinvol werk trots op werk en plezier in werk), nog steeds hoog scoort.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de werkdruk in Nederland het hoogst is in de gezondheidszorg. Ook in de verzorgings- en welzijnssector ligt de werkdruk boven het gemiddelde. Lees meer >>

Nieuwe baan

Uit het onderzoek blijkt verder dat steeds meer, vooral jonge, medewerkers actief zoeken naar een andere baan. Dit doen ze omdat de zorgorganisatie waar ze werken niet voldoende tijd vrijmaakt om veranderingen door te voeren en omdat steeds minder medewerkers het gevoel hebben hun werk goed te kunnen doen in de tijd die ze daarvoor hebben.

Tarieven

Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ, neemt de signalen uit het onderzoek serieus. ‘Als werkgevers in de zorg is het van cruciaal belang dat wij goed voor onze medewerkers zorgen. Niet alleen door oog te hebben voor hun problemen, maar ook door nogmaals de staatssecretaris van VWS, zorgkantoren en zorgverzekeraars op te roepen om te zorgen dat er reële tarieven worden betaald voor de ouderenzorg. Door de lage tarieven die zorgverzekeraars nu betalen, lopen de resultaten bij zorgorganisaties terug en moeten medewerkers nog meer doen binnen de tijd die ze voor cliënten hebben. Daardoor neemt de werkdruk van medewerkers toe. Bovendien kunnen veel zorgorganisaties door te lage tarieven niet of nauwelijks investeren in hun personeel, terwijl dat wel nodig is. Het is tijd voor een keerpunt.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.