Vanaf het schooljaar 2011-2012 wordt de maatschappelijke stage verplicht. Nu al zijn bijna alle scholen in Nederland bezig met de stage waarbij scholieren zich onbetaald inzetten voor een ander. Het ministerie liet ouders van kinderen op het vmbo, de havo en het vwo ondervragen.
Positieve houding
78 Procent van de hen vindt het belangrijk dat de maatschappelijke stage onderdeel uitmaakt van het verplichte onderwijsprogramma op middelbare scholen.Tweederde vindt dat leerlingen na het volgen van hun MaS een positievere houding krijgt ten aanzien van het vrijwilligerswerk in het algemeen. Bijna de helft van de ouders gaf aan zelf ook betrokken geweest te zijn bij de keuze van de MaS van hun kind. 17 Procent denkt dat door de stage er minder aandacht is voor de basisvakken in het onderwijsprogramma zoals rekenen en taal.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Ministerie OCW/Foto: ANP/Ed Oudenaarden
Wij noemden dit soort “maatschappelijke stages” vroeger gewoon uitzendbaantjes!!
Het voordeel is dat je er nog voor betaald krijgt ook.
Maar tegenwoordig moet dit blijkbaar georganiseerd worden via lachwekkende figuren genaamd “sociale professionals”.
Beste Daan,
Zo concreet als jij je stages hebt omschreven, zo vaag blijf je over het profijt dat je hiervan hebt gehad in je ontwikkeling. Kun je misschien je conclusie onderbouwen met concrete omschrijving en/of voorbeelden van het profijt?
Bedankt!
Op de Vrije School (Rudolf Steiner School) maakte de maatschappelijke cq werk stages 30 jaar geleden al een vast onderdeel uit van het onderwijs.
Op mijn 15e een winkel stage gelopen van een week bij de AH. Op mijn 16e een maatschappelijke stage van twee weken in een verzorgingshuis en op mijn 17e een industrie stage van twee weken bij een staalconstructiebedrijf.
Hiervan heb ik erg veel profijt gehad in mijn verdere loopbaan (en individuele ontwikkeling)!