Een groot deel van de 600 ondervraagde ouders denkt een grote invloed te hebben op het zelfvertrouwen van hun kinderen (94%), hun psychische (87%) en lichamelijke (84%) gezondheid, schoolcarrière (69%) en maatschappelijk succes (60%). Dat maakt de opvoeding tot een heel zware taak.
Nooit goed
Bijna driekwart van de ouders geeft aan zich weleens zorgen te maken over het gedrag en de ontwikkeling van hun kind. Drie jaar geleden was dat nog maar 58 procent. Ruim eenderde voelt zich verantwoordelijk voor het geluk van de kinderen. Zo ontstaat er een ‘hyperouderschap’ waarbij je het eigenlijk nooit goed kunt doen.
Arm
Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, stelt in de Volkskrant dat deze ‘opvoedingskramp’ zich vooral voordoet onder hoogopgeleide ouders. ‘Als je arm bent, spelen vragen als “heeft mijn kind ADHD?”, “geef ik hem wel genoeg aandacht?” veel minder. Andere problemen hebben dan voorrang.’
Minder ontspannen
De Winter vindt de zorgen en stress bij ouders een ontwikkeling die de opvoeding minder ontspannen maakt. Volgens de hoogleraar is het helemaal niet zo dat alles wat je als ouder doet invloed heeft op je kind. De opvoedingskramp ontstaat volgens De Winter door de individualisering. ‘Een kind is niet meer een gemeenschappelijk project. Ouders moeten meer met elkaar in contact komen en de opvoeding weer samen gaan doen.’
Preventie
Ook de overheid speelt een rol bij de verkramping van het ouderschap, stelt de hoogleraar in de Volkskrant. ‘De nadruk ligt steeds op het uitsluiten van risico’s, op preventie, op het voorspellen van problemen.’ De Winter pleit voor de pedagogische civil society waarin het gewoon is dat ouders samen nadenken over de opvoeding.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: J/M/de Volkskrant/Foto: ANP/Lex van Lieshout