Uit het Utrechtse onderzoek blijkt dat het aantal vechtscheidingen na de invoering van het ouderschapsplan met 15 procent is toegenomen. Depressieve gevoelens van de kinderen namen in die periode met 20 procent toe. Het ouderschapsplan bevat afspraken die de ouders maken over de opvoeding van de kinderen. Het is onderdeel van de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding, die vijf jaar geleden in werking trad.
Gelijkwaardigheid
Uitgangspunt is gelijkwaardig ouderschap voor beide ouders. Volgens een van de onderzoekers, Ed Spruijt, leidt juist die verplichte gelijkwaardigheid tot conflicten. Volgens hem bleven de kinderen vroeger automatisch bij één ouder, vaak de moeder. ‘Nu eist de uitwonende ouder dezelfde tijd voor de opvoeding op’, zegt Spruijt. Doordat ouders steeds ruzie maken, wordt het volgens de onderzoeker voor hen een ‘onmogelijke klus’ om tot afspraken te komen. Voor de kinderen is dit erg schadelijk, aldus Spruijt.
Voorlichting
Overigens pleit Spruijt niet voor het terugdraaien van de wet. Wel vindt hij dat er meer voorlichting moet komen en meer maatregelen om conflicten te voorkomen.
‘Ik ben een geboren bemiddelaar’
Hoog insteken was bij haar thuis niet gebruikelijk. Toch werd José van Loo via een omweg trainer, pedagoog en mediator. Hoe mensen met elkaar omgaan in moeilijke situaties intrigeerde haar als kind al. Later specialiseerde ze zich in echtscheidingen. ‘Ik ben een geboren bemiddelaar.’ Lees hier meer >>