Laurey denkt dat een bankroet te vermijden was, maar dat de overheid ‘gewoon een voorbeeld moest stellen’. Volgens voorzitter Laurey en zijn voorganger Leo Markensteyn was het bankroet van Meavita niet nodig geweest als de overheid via de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) steun had verleend.
Formaliteit
De NZa wees de gevraagde steun van 22 miljoen eind november af, wegens een ontbrekende handtekening. Die formaliteit vaststellen duurde drie maanden, ‘terwijl ons het water aan de lippen stond’, zegt Markensteyn in de krant. Hij vermoedt dat groeiende maatschappelijke en politieke weerstand tegen mega-zorgconcerns de werkelijke reden van de afwijzing is.
Chaos
De fusieorganisatie met 100.000 clienten en 20.000 medewerkers leed al tijden verlies. Inmiddels zijn de gezonde delen van het failliete bedrijf afgesplitst. Het ministerie van Volksgezondheid wijt het faillissement aan het zorgconcern zelf. Meavita verkeerde in de twee jaar van zijn bestaan financieel en organisatorisch in voortdurende chaos, zo meldt de krant.
Ruiterlijk
In het Zorg + Welzijn magazine van april stelt Laurey dat het te simpel is om te zeggen dat de oorzaken van de problemen zijn toe te schrijven aan een te grote organisatie en slecht bestuur en toezicht. ‘Natuurlijk, er zijn fouten gemaakt, ook door ons, dat geef ik ruiterlijk toe(…) Maar kijk ook naar de regelgeving en de snelheid van veranderingen.’
Traag
Schaalvergroting was noodzakelijk om de kosten te beteugelen en meer handen in de zorg te krijgen, stelt Laurey. Volgens de voorzitter zijn de fusies te snel achter elkaar gekomen, waardoor de organisaties de winst daarvan niet konden pakken. ‘We hielden hetzelfde kostenniveau, terwijl de opbrengsten verminderden door gelijktijdige invoering van de Wmo en het omlaag brengen van productiecontracten met zorgkantoren (…) De reorganisatie was te traag om de marktontwikkeling bij te kunnen benen. In die omklemming is Meavita terecht gekomen.’
Hoorzitting
De Tweede Kamer houdt op 5 en 19 juni hoorzittingen over het Meavita-fiasco. Het parlement wil achterhalen welke omstandigheden een rol hebben gespeeld en in hoeverre wet- en regelgeving het zorgbedrijf in problemen hebben gebracht, aldus het NRC.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Zorg + Welzijn magazine 4/NRC Handelsblad