Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Overheid moet meer geld uitgeven aan zorg’

Ruim veertig procent van de Nederlanders vindt dat de overheid meer geld moet uitgeven aan zorg en onderwijs. Op defensie en ontwikkelingssamenwerking kan bezuinigd worden, vindt ruim twee derde van de Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) woensdag publiceerde.
'Overheid moet meer geld uitgeven aan zorg'

De raad ondervroeg ruim 3700 mensen. Van de ondervraagden vindt 40 procent dat er meer geld naar de ouderenzorg moet. Zij zien ook besparingsmogelijkheden in de zorg. Zo kan er aan de verloskunde, tandheelkunde, huishoudelijke zorg en de fysiotherapie wel wat minder geld uitgegeven worden.

Hoge inkomens
Personeelskosten vormen het grootste deel van de zorguitgaven. Burgers zijn van mening dat de inkomens van directeuren van zorginstellingen, apothekers en medisch specialisten (radiologen) te hoog zijn, zo blijkt uit het onderzoek.

Forst stijgen
De RVZ adviseerde in december minister Ab Klink (Volksgezondheid) over het uitgavenbeheer in de gezondheidszorg. De raad ziet de zorguitgaven van de overheid fors stijgen. Als de overheid deze kosten nu niet opvangt, is er in de toekomst geen geld meer voor onderwijs, het integratiebeleid of het oplossen van de files, denkt de RVZ.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Wat zorg dragen voor welzijn betreft, ben ik het met de andere reactie eens.
    Maar om nu te stellen dat er dan minder kwalen zullen zijn, gaat mij iets te ver.
    Wanneer je ziek bent, chronisch/gehandicapt gaat dat niet over als welzijn beter verzorgd zou zijn geweest.
    Ik ben het met iedereen eens dat een goed welzijn voor een goed psychisch welbehagen zorgt, maar het neemt geen enkele ernstige ziekte weg, want daar hebben we het over als we het over zorg hebben.
    Die handen aan bed, zullen er ook blijven.
    Wat bezuinigingen betreft in ontwikkelingssamenwerking en defensie, als het zoveel minder gaat hier en men een geld tekort ziet aankomen in de zorg, dan moet men haast wel bezuinigen met uitgaven in een ander land, hoe erg ook.
    En datzelfde geldt voor defensie, want wat zijn daar de kosten niet enorm gestegen de laatste jaren met al de uitzendingen naar allerlei werelddelen.
    Ik sta als eerste klaar, dat wanneer het goed gaat, met zorg/welzijn en niet te vergeten de werkgelegenheid hier, om de handen uit de mouwen te steken elders. Maar het zijn vaak niet de mensen op de posten die zoveel geld kosten, maar wat dacht u van alle reisjes die er gemaakt worden door tig ministers en andere hooggeplaatsten? Waar worden die kosten uit betaald? Ook dat zou al een hele hoop schelen als dat minder zou zijn, bij de toppen moet afgeroomd worden qua geld in elk geval.
    Het is heel moeilijk om dingen terug te draaien die nu overal ter wereld plaats vinden vanuit ons land, maar het is toch hetzelfde als je huishoudportemonnee, als daar niet veel inzit, kun je er toch ook niet zoveel van weggeven? Dat kan toch pas weer als de beurs wat voller is?

  2. Lees alle reacties
  3. En WELZIJN??? Prima meer geld voor de zorg, maar dan ook, eindelijk, meer geld voor welzijn, welzijnsdiensten, uitgevoerd door welzijnsinstellingen, i.p.v. telkens bezuinigen.
    Immers iedereen vindt welbevinden belanrijk (plus scheelt in de (zorg)kosten: iemand die zich goed voelt en ondersteunt heeft minder klachten,kwalen), dus zet daar ook eens meer geld op. Kostenbesparend plus bevolking ervaart meer plezier, zinvolheid, kwaliteit van leven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.