Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overheid zoekt meer experimenten met bijstand

Gemeenten kunnen experimenteren met soepelere regels voor bijstandsgerechtigden. De overheid stelt daar echter eisen aan. Met als gevolg dat verschillende gemeenten afhaken of het experiment uitstellen. Nu is er nog geld over voor meer experimenten. Welke gemeente wil meedoen aan soepelere regels voor de bijstand?
armoede
Gemeenten hebben juist een probleem met de regels

In totaal zouden zo’n 25 gemeenten kunnen meedoen, tot nu toe hebben 7 gemeenten een pilot aangedragen bij het ministerie van SZW. Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma ‘ziet nog graag meer experimenteerverzoeken tegemoet’, aldus Binnenlands Bestuur. In totaal is er nog 2,6 miljoen euro beschikbaar. Maar gemeenten liggen een beetje dwars, vooral vanwege de regels die de overheid stelt.

Experiment

Gemeenten moeten bijvoorbeeld beloven dat er bij de groep uitkeringsgerechtigden die meedoen aan het experiment, een verdubbeling van het aantal fysieke contactmomenten plaatsvindt. Gemeenten hebben juist een probleem met de regels, of de attentiepunten, zoals het ministerie de eerder deze maand heeft gepubliceerd. Verschillende gemeenten vinden de voorwaarden van SZW te streng en willen zelf een experiment opzetten. Zoals de gemeente Utrecht, die de proef per 1 mei uitstelde omdat ze geen overeenstemming kon krijgen met het ministerie.

Een basisinkomen voor iedereen. Is het een reëel idee? De gemeente Terneuzen wilde ermee gaan experimenteren, maar werd teruggefloten door het ministerie van Sociale Zaken omdat het plan tegen de Participatiewet in zou gaan. Cees Liefting, wethouder in Terneuzen: ‘Wat mij betreft is het nog niet voorbij.’ Lees meer>>

Regeldrang

Verschillende gemeenten zijn het niet eens met het regeldrang van het ministerie van SZW. De gemeente Terneuzen bijvoorbeeld wil aan een groep bijstandsgerechtigden een maandelijkse gift uitkeren ter hoogte van een bijstandsuitkering. Dit zou buiten de Participatiewet om kunnen, denkt de gemeente, en het zou gefinancierd kunnen worden uit het budget dat er is om mensen gezonder te maken. Het plan is door het ministerie afgewezen en staat nu voorlopig even on hold.

Voorwaarden

Ook de gemeente Zwolle wil zonder toestemming van SZW experimenteren met de bijstand. ‘In Zwolle is al in een vroeg stadium besloten om dit onderzoek te laten plaatsvinden buiten de AMvB van het ministerie’ zegt wethouder Nelleke Vedelaar op de website van Binnenlands Bestuur. ‘Het ministerie schrijft namelijk een pakket van regels en voorwaarden voor over hoe het experiment mag worden uitgevoerd. En ook over hoe het wetenschappelijk moet worden opgezet. Meer regels, terwijl juist om minder regels werd gevraagd. Zwolle heeft daarom besloten om zelfstandig een experiment in te richten.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.