Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Overijverige ambtenaren duperen opgenomen ggz-cliënten’

Carolien Stam - Enkele gemeenten gebruiken de Wet werk en bijstand om de uitkering van gedwongen opgenomen ggz-cliënten te stoppen. Overijverige ambtenaren’, vindt Goof van Gemert, plaatsvervangend directeur van GGZ Nederland, ‘die gebruik maken van regels in de wet die onzorgvuldig zijn geformuleerd.’ GGZ Nederland pleit voor bijstelling van de Wet werk en bijstand. In Amsterdam ligt alvast een beroepszaak bij de rechter.

Naar schatting 7000 langdurig gedwongen opgenomen psychiatrisch patiënten dreigen hun bijstandsuitkering te verliezen nu enkele gemeenten de regels toepassen in de Wet werk en bijstand. De wet sluit personen aan wie ‘rechtens hun vrijheid is ontnomen’ uit van bijstand. Het gaat vooral om gedetineerden. Maar Amsterdam en Haarlem hebben volgens GGZ Nederland deze regel nu ook gebruikt om gedwongen opgenomen ggz-cliënten een bijstanduitkering te ontzeggen. In Amsterdam heeft dat geleid tot een rechtszaak van een cliënt, gesteund door de ggz-instelling, tegen de gemeente bij de Meervoudige Kamer, het beroepsorgaan binnen de overheid. Die doet waarschijnlijk volgende week uitspraak.

Regels
Volgens Goof van Gemert, plaatsvervangend directeur van GGZ Nederland, passen ‘overijverige ambtenaren’ regels toe uit de WWB die onzorgvuldig zijn geformuleerd. ‘De regels gelden voor mensen die langdurig krachtens de wet hun vrijheid is ontzegd. Bij ggz-cliënten geldt dat maar voor een heel kleine groep. De meesten worden kortdurend , maximaal een paar weken gedwongen opgenomen. Alle dagelijkse kosten van bijvoorbeeld huur, elektra en ook het huishouden van het gezin gaan gewoon door.’

Scheve toepassing
Van Gemert vindt dat de WWB moet worden bijgesteld, zodanig dat cliënten die onder de Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) niet meer onder deze regel vallen. ‘De wetgever moet dat wijzigen.’ Inmiddels heeft de SP in de Tweede Kamer vragen over deze scheve toepassing van de wet gesteld aan de minister.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.