Hooijdonk onderzocht wat in Nederland het effect is van de leefomgeving op de gezondheid van de bewoners in die omgeving. Vooral sociale overlast heeft een negatief effect op de gezondheid, stelt de onderzoeker. Daarnaast beïnvloedt ook het wonen in een achterstandsbuurt de gezondheid.
Logisch
Dat lijkt logisch, aangezien bewoners van die buurten meestal een lagere sociaal-economische status hebben wat ook al in verband wordt gebracht met een slechtere gezondheid. Van Hooijdonk concludeert los van deze status dat de buurt zelf ook een negatief effect heeft op de gezondheid.
Platteland
De onderzoeker keek ook naar het effect van het wonen in de stad of op het platteland, de opbouw van de bevolking in een buurt en het gemeenschapsgevoel van een buurt. Deze kenmerken hadden geen of weinig effect op de gezondheid van de bewoners. Toch blijkt het voor alleenstaanden, niet-westerse allochtonen, 10 tot 40 jarigen en 80-plussers gezonder te zijn om in de stad te wonen. Gehuwden en 50 tot 70 jarigen hebben juist een verhoogde sterftekans in de stad.
Leefomgeving
Van Hooijdonk, die haar onderzoek uitvoerde in samenwerking met het RIVM, pleit ervoor dat beleidsmakers zich nog steeds moeten richten op de leefomgeving en dan in eerste instantie op achterstandsgebieden en buurten met veel overlast. Een voordeel is dat de bewoners in deze gebieden met een lagere sociaal-economische status moeilijk te bereiken zijn met gezondheidsbevorderende programma’s. Hun gezondheid heeft baat bij de verandering van de leefomgeving.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Erasmus MC/Foto: ANP/Koen van Weel