Dat blijkt uit een promotieonderzoek van specialist ouderengeneeskunde Marijke Boorsma. Zij vergeleek voor dit onderzoek tien verzorgingshuizen van Omring in West-Friesland. De helft daarvan werkte met het nieuwe ‘geriatrisch zorgmodel’ en scoorde beter dan de andere helft.
Aanpak
Boorsma, zelf huisarts, zegt in de Volkskrant: ‘Ik merkte dat er nauwelijks overleg was tussen de verschillende partijen. Toen ik me specialiseerde in de ouderengeneeskunde, besloot ik op zoek te gaan naar een nieuwe aanpak.’
Vragenlijst
Het doel van het multidisciplinaire overleg is dat de gezondheidsproblemen en behoeften van bewoners in kaart worden gebracht. Dit gebeurt met een vragenlijst, aan de hand van die uitkomsten wordt een zorgplan opgesteld. Als voorbeeld wordt een patiënt die heel suf is genoemd. Dan blijkt uit de vragenlijst dat dat een bijeffect is van een medicijn dat de patiënt allang niet meer nodig heeft.
Kenniskloof
Uit de ervaringen blijkt dat het overleg met de vragenlijst nu veel efficiënter verloopt. Huisartsen kregen daarvoor vaak onduidelijke informatie door de kenniskloof tussen verzorgenden en de arts.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: de Volkskrant/Foto: ANP/Dick Vos