Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Pakketmaatregelen AWBZ treffen veel ouderen

Meer dan 17.000 ouderen komen niet meer in aanmerking voor dagopvang of begeleiding aan huis. 'Velen dreigen te vereenzamen en participeren minder', weet Anneke van der Vlist, werkzaam bij CSO, koepel van ouderenorganisaties. Het ministerie van VWS stelt dat de maatregel 'het bedoelde effect' heeft.
Pakketmaatregelen AWBZ treffen veel ouderen

De invoering van de pakketmaatregel in de AWBZ in 2009 heeft ertoe geleid dat minder mensen gebruikmaken van begeleiding, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarmee heeft de maatregel het bedoelde effect gehad, aldus minister Klink. ‘Dat is nogal koel en zakelijk gesteld’, reageert Anneke van der Vlist, senior beleidsmedewerker bij CSO, koepel van ouderenorganisaties. ‘Veel minder mensen krijgen begeleiding en ook het aantal uren per persoon is flink verminderd. Dat heeft de nodige gevolgen.’

Tragische situaties
Ouderen voor wie de dagopvang wegvalt, dreigen te vereenzamen en participeren veel minder. ‘Dat vergroot ook het risico op een depressie. En het leidt tot tragische situaties van ouderen die alsmaar alleen thuiszitten en niemand meer zien’, zegt Van der Vlist. Dagopvang biedt ouderen ook een weekritme. Maar het is vooral erg belangrijk voor de sociale contacten.
‘Het effect is nog sterker onder migrantenouderen’, vertelt de beleidsmedewerker. ‘Zij worden bij de indicatiestelling vaak niet goed begrepen en raken eerder hun indicatie en zo hun dagopvang kwijt.’

Participatie

In vergelijking met 2009 kwamen op 1 januari dit jaar 41.000 mensen minder in aanmerking voor begeleiding (op een totaal van 190.000). De begeleiding is nu beperkt tot ‘mensen met een matige of ernstige beperking op het vlak van zelfredzaamheid’, zo schrijft het ministerie. De begeleiding bij participatie in de samenleving is vervallen.

In stilte

Klink constateert dat ‘hoewel de gevolgen van de pakketmaatregel voor de individuele cliënt vervelend kunnen zijn, grote maatschappelijke onrust is uitgebleven’. ‘Dat klopt’, zegt Van der Vlist, ‘maar veel mensen om wie het gaat, dragen hun lot in stilte. Ze proberen het wegvallen van dagopvang of begeleiding in eigen kring op te vangen. Daardoor is wel het risico aanwezig dat mantelzorgers overbelast raken. Veel mantelzorgers werken tegenwoordig. Dagopvang heeft voor de partners en kinderen een belangrijke functie, ook als respijtzorg. Zij zijn gerust en kunnen zelf werken of even bijkomen. En de oudere ontmoet anderen en blijft actief.’

Kwetsbaar
Voormalig staatssecretaris Bussemaker besloot tot de pakketmaatregel in de AWBZ, om de zorg beschikbaar te houden voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Volgens Van der Vlist is het begrip ‘kwetsbaar’ echter voor meerdere interpretaties vatbaar. ‘Je bent ook kwetsbaar als er geen mensen in je omgeving zijn die oog voor je hebben. En uit de Cliëntenmonitor Langdurige Zorg komt ook naar voren dat veel ouderen bang zijn dat ze zonder begeleiding en opvang niet langer thuis kunnen blijven wonen. De maatregelen treffen dus toch kwetsbare mensen.’

Gemeenten
In het kader van de Wmo zouden gemeenten de sociale begeleiding en dagopvang moeten oppakken. Er bestaan grote verschillen in de mate waarin en de manier waarop zij zich van die taak kwijten, aldus Van der Vlist. ‘Gemeenten moeten zich realiseren dat dagopvang en begeleiding belangrijke preventiemiddelen zijn. Bijvoorbeeld om te signaleren wat er gebeurt met ouderen die beginnen te dementeren. Of om te voorkomen dat ouderen vereenzamen en een depressie ontwikkelen. Bovendien is het relatief goedkoop om ouderen groepsgewijs op te vangen.’

Lees meer artikelen over de pakketmaatregel in het dossier Pakketmaatregel AWBZ >>

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Bron: VWS/CSO

12 REACTIES

  1. Waarom komen geen reacties van CIZ- werkers? Wanneer komen die in opstand tegen de vaak mensonterende indicatiesstellingen?
    Klink wacht kennelijk op ‘maatschappelijke onrust’. Wat mij betreft zou hij die via de CIZ-mensen kunnen krijgen! Of durven die zich niet te roeren? Of geldt bij het CIZ : ‘De hand die je voedert bijt je niet’ ?

  2. Lees alle reacties
  3. Deze maatregel is eigenlijk een onmenselijke beslissing te noemen.
    Er gebeuren nu dingen, die nooit naar buiten komen, omdat deze groep mensen de kennis/energie niet meer voor hebben, Vandaar dat Klink kan zeggen, de onrust is uitgebleven.
    Ik kan met mijn hand op mijn hart tegen Klink zeggen, dat zijn maatregelen ervoor gaan zorgen dat ik misschien ooit mijn dagen in een verpleeghuis kan gaan slijten. Wat duurder is dan thuis wonen en de nodige zorg krijgen, dat is dan punt 1 als het over geld gaat wat teveel wordt uitgegeven.
    Maar punt 2 is, dat Klink zich dat eens moet voorstellen, iemand die net 50 is, zijn leven in een verpleeghuis uitzitten tot de dood!
    Dat zijn de consequenties van al die rottige/onmenslijke bezuinigingen van Klink.
    Want niet alleen ouderen worden enorm getroffen, ook mensen zoals ik, die helaas getroffen zijn door een ziekte waardoor men invalide wordt!

  4. ze vinden het in den haag belangrijker om geld weg te gooien naar het buitenland. mensen in dit land vinden ze niet zo belangrijk.kijk maar naar de voedselbanken en zoals aan dit soort vervelende berichten.schandalig gewoon .geld voor over de grenzen daar moet eerst het salaris van al die directeuren van af en dan komen de mensen in nood pas.waar is al het geld voor b.v. haiti gebleven .nog steeds niet aangekomen.de bevolking in nederland moeten maar eens stoppen met al dat gebedel.straks zijn wij nog een derde wereld land.met dit soort uitspraken van deze regering.

  5. Wat een kille reactie van de minister. Het gaat hier wel om mensen, die hun bijdrage aan onze samenleving geleverd hebben, op wat voor manier dan ook.
    Voor een deel worden zij nu aan hun lot overgelaten, de mantelzorgers moeten maar wat doen. Ik denk dat de minister en zijn adviseurs zich niet realiseren hoe veel mantelzorgers er al overbelast zijn.
    Ik hoop dat de gemeentebestuurders zich bewust zijn van hun verantwoording voor deze groep. Ouderen roepen over het algemeen niet zo hard als het slecht met ze gaat of als ze wat nodig hebben. Ik kom regelmatig bij ouderen en merk vaak hoe bescheiden ze zijn.

  6. Ik ben zelf een alochtoon. In mijn omgeving zijn werkelijk tientallen kennissen hun indicatie voor dagopvang kwijt geraakt. Vooral oudere dames die dankzij hun dagopvang eens per week het huis uit konden, zitten nu letterlijk opgesloten. De manier waarop CIZ de herindicaties heeft gedaan was zeeeeer slecht. Schaamteloos met andere woorden.
    Oudere allochtonen zijn dubbel getroffen door de pakket maatregelen. De gemeenten doen helaas niets voor deze groep. Ze zeggen dat ze daartoe geen middelen hebben ontvangen. De groep zelf is niet assertief genoeg om op te komen voor hun rechten. Ze kennen hun rechten niet eens. Gellukig probeert NOOMNETWERK namens deze groep iets te ondernemen maar tot nu toe met weinig resultaat.
    Ik vind het we erg ongepast hoe men met deze groep ouderen omgaat.

  7. Ik begrijp de verontwaardiging heel best, echter moeten wij m.i. 2 dingen wel beseffen nl. in de eerste plaats dat de participatie van ouderen d.m.v. dagopvang en begeleiding onder de WMO vallen en de gemeenten hebben de plicht om deze paticipatie gestalte te geven. In de tweede plaats was de AWBZ hard toe aan vernieuwing omdat deze wet is vervuild door producten en diensten waarvoor die wet niet bedoeld is en daardoor ook onbetaalbaar en onbeheersbaar is geworden.
    Van groot belang is echter dat de lokale politiek goed in de gaten houdt dat de groep ouderen waar het nu over gaat goed worden gecompenceert. In de gemeente Borsele, waarvan ik gemeentenraadslid ben, is voor de groep waarvan de dagopvang is weggevallen via de WMO deze opvang gewoon geregeld via de lokale
    zorgaanbieders en werkt het naar ieders tevredenheid. Opvallend is wel dat in veel gemeenten hiermee erg gerommeld word.
    Ik wil een klemmend beroep doen op alle lokale politici dat zij zullen toezien dat deze groep ouderen niet in kou komt te staan!
    mvrgr.
    Henk van Hartingsveldt.
    Raadslid gemeente Borsele

  8. Geen maatschappelijk onrust ontstaan??Klink had dit wel verwacht?? Het is inderdaad zo dat in nederland de ouderen zich berusten in hun lot. Wij doen er van alles aan om mensen ouder te laten worden. En dan ben je oud en hulpbehoevend. Dan word je echt pas aan je lot overgelaten. Vereenzamen daar hebben we dus geen geld meer voor over. De beschaving voorbij. Heb je als 80 jarige gewerkt aan de opbouw van Nederland ben je zelf de dupe van vergaande verschraling en uitholling van goede zorg. Klink is de schaamte voorbij….

  9. Klink verwachtte Maatschappelijke onrust?
    En dan pas is het noodzakelijk?
    Ouderen , bejaarden en chronisch zieken kunnen niet de straat op gaan of het werk neerleggen. Zij zijn afhankelijk van onze maatschappij en daarmee doelen wat de ministers met hen voor heeft. En dat is de laatste jaren niet veel goeds geweest en wordt nog erger. Hij moet zich schamen, hij is niet afhankelijk van zorg van anderen die daar altijd voor betaald hebben. Hij kan zich zelf wel bedruipen. En al maak je maatschappelijke onrust en al kloppen de nieuwe regels niet, er veranderd er toch niets aan. Ze doen wat ze zelf willen, praten niet over mensen maar over GELD!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.