Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Particuliere woonvorm gehandicapte kinderen bedreigd

Ouders van gehandicapte kinderen die in een particulier opgezette woonvorm verblijven, overhandigen donderdag 19 november aan de Tweede Kamercommissie een manifest. Door een nieuwe AWBZ-financieringssystematiek dreigt het budget voor deze kinderen er 15 tot 40 procent op achteruit te gaan.
Particuliere woonvorm gehandicapte kinderen bedreigd

Door Carolien Stam – Particuliere wooninitiatieven verkeren in grote onzekerheid over de gevolgen van de nieuwe financieringssystematiek. Door de veranderingen in de AWBZ-financiering – invoering van de zorgzwaartepaketten in 2010 – gaan de gehandicapte bewoners er gemiddeld 25 procent in budget op achteruit. De toekomst van wooninitiatieven staat hiermee op het spel.

Op maat
Particuliere wooninitiatieven zijn kleinschalige woonvormen met zorg en begeleiding op maat. De wooninitiatieven worden door ouders gezamenlijk opgericht voor hun kind of familielid met een handicap. Zij zien een leven voor hun gehandicapte kind in een grote instelling niet zitten. Inmiddels zijn er ruim 200 gerealiseerde wooninitiatieven en zijn er meer dan 100 in oprichting.

Extra zorg
De financiering volgens de zorgzwaartepaketten past niet op de meervoudige handicaps die kinderen in de particulier opgezette woonvormen hebben. In de zorgzwaartesystematiek komt een cliënt op basis van zijn beperking of aandoening in een passend financieringspakket terecht. ‘Maar je kunt maar in één zorgzwaartepakket komen,’ verduidelijkt Diana Saaman van het Landelijk Steunpunt Wonen. ‘Een meervoudig gehandicapt kind komt bijvoorbeeld alleen in het zwaarste pakket voor cliënten met een verstandelijke handicap, terwijl het kind ook lichamelijk gehandicapt is en daar extra zorg voor nodig heeft.’

Dubbele grondslag
De reguliere instellingen kunnen, aldus Saaman, aanspraak maken op de zogenoemde ‘dubbele grondslag’, extra financiering naast het zorgzwaartepakket op basis van meerdere problemen. ‘De particuliere woonvormen zijn geen AWBZ-erkende instellingen en hebben daarom geen recht op de dubbele grondslag,’ verklaart Diana Saaman van het Landelijk Steunpunt Wonen.

Kwaliteit
Tot nu toe hebben gesprekken met het ministerie van VWS nog niet tot oplossingen geleid, aldus Saaman. Het Landelijke Steunpunt Wonen organiseert daarom een actie in Den Haag op donderdag 19 november. ‘Voor de gehandicapte bewoners van wooninitiatieven en hun ouders is het onbegrijpelijk dat de financiering zodanig is veranderd, dat wonen in de maatschappij onhaalbaar wordt. Particuliere wooninitiatieven geven juist uitdrukking aan de wensen van de overheid door hoge kwaliteit van zorg te bieden, door kleinschaligheid en volwaardig burgerschap voor mensen met een beperking. Deze wooninitiatieven zijn de voorlopers op het gebied van zorgvernieuwing.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.