Dat is geregeld in een nieuwe wet voor verplichte geestelijke gezondheidszorg die het kabinet vrijdag heeft vastgesteld. Deze vervangt de huidige Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz). Een commissie van deskundigen zal de rechter gaan adviseren bij de keuze voor de juiste zorg. De rechter kan ook gedwongen behandeling gaan opleggen. Voor spoedgevallen komt er een crisismaatregel.
Eenvoudiger
De nieuwe wet met één rechterlijke zorgmachtiging is een stuk eenvoudiger dan de oude regeling, waarbij er zeven machtigingen voor gedwongen zorg bestonden met elk hun eigen ingewikkelde procedures. Door de hulp van de commissies hoeft een rechter zich niet meer met allerlei medische details bezig te houden.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout
Hoe zit dit met een agressieve, dementerende meneer, die nog thuis woont en niet gaat tekenen voor een opname in een verpleeghuis, die het zijn echtgenote onmogelijk maakt om nog normaal te kunnen leven?