Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Pedagogische behandeling beter voor criminele jongeren’

Van alleen straffen van jeugdige delinquenten moet niet veel worden verwacht. Het pedagogische aspect moet in het jeugdstrafrecht beter worden gewaarborgd. Dat stelt de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een advies aan staatssecretaris Fred Teeven. De raad pleit voor de invoering van een apart strafrecht en wetboek voor jongeren.
'Pedagogische behandeling beter voor criminele jongeren'

Uit onderzoek blijkt volgens de RSJ dat een pedagogische behandeling tot een grotere vermindering van herhalingsgedrag leidt dan alleen straffen. Veel door jongeren gepleegde strafbare feiten zijn leeftijdsgerelateerde ‘uitglijders’ in plaats van voorboden van een criminele loopbaan, zo stelt de raad. Ongeveer 70 tot 80 procent blijkt maar een keer in de fout te gaan en daarna nooit weer.

Repressief

Pietje Bell-achtige delicten zoals vernieling en vandalisme belanden op dit moment al heel snel in het strafrecht. ‘Het hele strafklimaat is repressiever geworden in Nederland, ook voor de jeugd’, stelt Roelie van Rossem, lid van de RSJ en oud-hoofdofficier van justitie. ‘Maar het uitgangspunt is altijd geweest dat het pedagogische aspect voorop moet staan.’

Begrijpen

Jongeren jonger dan veertien jaar begrijpen nog nauwelijks de strekking van een strafproces, zo stelt de raad. De RSJ pleit ervoor hen dan ook zoveel mogelijk buiten het strafproces te houden en ze hierin alleen te betrekken bij heel zware delicten.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van jongeren loopt door tot het 23e jaar, terwijl momenteel vanaf het achttiende jaar het volwassenenstrafrecht op deze groep van toepassing is. ‘Jongeren zijn dan nog niet uitontwikkeld, daarmee moet ook rekening worden gehouden’, aldus Van Rossem.

Opvoeden

Het huidige jeugdrecht is opgenomen in het gewone wetboek van strafrecht. Volgens de raad kan in een wetboek voor jeugdigen het opvoedkundige aspect beter worden verankerd.

Belang

De politie heeft in 2007 ongeveer 95.400 verdachten tussen de 12 en 24 jaar aangehouden. Daarmee was in dat jaar bijna vier op de tien verdachten jonger dan 24 jaar, stelt de RSJ. Dat onderstreept volgens de raad het belang van een goed strafproces voor deze groep.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Mij bekruipt het idee alles maar toe te laten wat de jeugd doet. Duidelijke grenzen stellen met een straf als men er zich niet aan houdt, lijkt uit den boze. OF de volwassenleeftijd gaat naar 23 OF niet, maar niet verbergen achter dat men niet ontwikkeld is. Alcohol is ook een probleem in deze groep maar is zeer slecht voor de ontwikkeling van jongeren tot 23 jaar. Verbied de koop daarvan dan ook. Jongeren hebben behoefte aan duidelijke grenzen en geen altijd maar voortdurende tolerantie van pappen en nathouden omdat we niet weten wat we met de jongeren aan moeten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.