Dat stelde de woordvoerster van het Nationaal Ouderenfonds woensdag. Zij wijst op een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen waaruit zou blijken dat één op de vijf ouderen in verzorging- en verpleeghuizen wordt getreiterd. Het verzorgend personeel geeft zelfs aan dat 40 procent van de ouderen wordt gepest. Als de training slaagt, wil het fonds die aan meer centra aanbieden.
Proef
Voor het ouderenfonds was het pesten eerder al reden een pestprotocol op te stellen. Daarnaast werd ook geconstateerd dat er geen antipestprogramma’s voor woonzorgcentra beschikbaar zijn. Een training die door deskundigen is ontwikkeld, moet nu uitkomst bieden. Binnenkort begint een proef in zes woon-zorgcentra. Als die aanslaat, wil het fonds de cursus aan meer centra aanbieden.
Fatsoen
Doel is het vergroten van de bewustwording waar het gaat om wellevendheid, ofwel fatsoen. Personeelsleden krijgen geleerd hoe ze er in de praktijk mee moeten omgaan en hoe ze het probleem ook daadwerkelijk kunnen aanpakken. De training is in principe voor iedere medewerker in de woon-zorgcentra, omdat iedereen het pesten kan herkennen.
Herkennen
Het pesten onder ouderen is te herkennen doordat de een de ander buitensluit. Ze houden plekken bezet, negeren elkaar, maken negatieve opmerkingen of blokkeren elkaars weg met bijvoorbeeld de rollator. Vaak durven ouderen niet te zeggen dat ze worden gepest. Daardoor trekken slachtoffers zich vaak terug op zichzelf.
‘Pesten van ouderen moet onder de aandacht’
Personeel in verzorgings- en verpleeghuizen moet zich veel meer bewust worden van het feit dat ouderen onder elkaar flink kunnen pesten. Volgens het Nationaal Ouderenfonds is het pesten een sluimerend probleem en kan het beter herkend worden met een training voor het personeel en een theatervoorstelling voor ouderen.