Zo’n 30.000 houders van een persoonsgebonden budget (pgb) hebben de afgelopen tijd een extra controle gekregen door het zorgkantoor. Dat meldt de NOS. Door de gehele administratie van de pgb-houder op te vragen, wordt gecontroleerd of het pgb wel aan zorg is uitgegeven. Het Openbaar Ministerie heeft op dit moment zo’n twintig pgb-zaken in onderzoek. Per Saldo, de belangenvereniging van budgethouders, is voorstander van antifraudemaatregelen. Ondanks dat, aldus Per Saldo: ‘huisbezoeken niet positief ervaren worden. Het komt best intimiderend over.’
Kijk hier naar een reportage van de NOS over controle bij pgb-houder Joke Bultema
Fraude
Vandaag is de strafzaak tegen Yvonne B., die met twee anderen ervan wordt verdacht 800.000 euro aan pgb-geld in eigen zak te hebben gestoken. B. had een administratiebedrijf voor pgb-houders. Staatssecretaris Van Rijn kondigde vorig jaar extra maatregelen aan tegen pgb-fraude. Het zorgkantoor kan de administratie van pgb-houders opvragen en controleren. De afgelopen tijd hebben zo’n 30.000 mensen zo’n extra controle gehad. Per jaar wordt voor enkele tientallen miljoenen euro’s gefraudeerd met pgb-gelden. Er wordt bijna drie miljard euro besteed aan het persoonsgebonden budget.
Controle
Het Functioneel Parket van het OM – dat criminaliteit bestrijdt op het gebied van milieu, economie en fraude – zegt dat zij de fraudezaken eruit halen, waar lessen uit getrokken kunnen worden. Inmiddels heeft de overheid al enkele maatregelen genomen. Budgethouders krijgen bijvoorbeeld het geld niet rechtstreeks in handen. Het pgb wordt ondergebracht bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die het uitkeert aan de door de budgethouder ingehuurde zorginstelling. Ook moeten aanvragers op een intakegesprek bij het zorgkantoor komen. Uit de cijfers van de controles door zorgkantoren blijkt dat tien tot twintig procent van de gecontroleerden toch afziet van een pgb.
Lees meer over het Pgb in het dossier Persoonsgebonden budget
Zorgverzekering
Het pgb krijgt ook een plaats in de Zorgverzekeringswet, zo hebben de bewindslieden vorige week besloten. Als de Tweede Kamer akkoord gaat, kunnen zorgverzekeraars per 1 januari 2015 de mogelijkheid bieden voor een zogenaamd Zvw-pgb. Dit is bedoeld voor mensen die aanspraak kunnen maken op wijkverpleging.
Nee, hoor, controle is niet intimiderend. Als je niets te verbergen hebt dan is het alleen maar goed dat er gecontroleerd wordt. Het is immers overheids geld waar wij als belastingbetaler aan mee betalen en dan is het niet erg dat ze bij je komen om het na te kijken. Dat is zelfs fijn dan kun je met een goed gevoel je werk weer verder doen.