Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Pgb in de Wmo is lastige kwestie’

Gemeenten, ga in gesprek met pgb-houders om in beeld te krijgen over wie je het hebt. Zo luidt het advies van MOVISIE aan gemeenten die over het persoonsgebonden budget gaan beslissen. ‘Zolang je niet in beeld hebt over wie je het hebt, is het moeilijk om de voorwaarden te scheppen’, aldus Anne Lucassen.
‘Pgb in de Wmo is lastige kwestie’

Pgb, ja of nee? Dat is kortweg de vraag die speelt. Bij de decentralisatie gaan de zorgfuncties begeleiding en kortdurend verblijf waar cliënten een pgb voor hebben naar de Wmo. Gemeenten gaan deze zorg regelen. Op het moment is het nog de vraag of gemeenten wel of niet verplicht worden om met het persoonsgebonden budget te werken. MOVISIE organiseerde enkele bijeenkomsten tussen zorgaanbieders, pgb-houders en gemeenten om het over deze vraagstukken te hebben.

Voorwaarden
‘Veel gemeenten vinden het feit dat burgers zelf zorg inkopen met het budget een goed principe’, zegt Anne Lucassen. ‘Hun antwoord op pgb ja of nee is: ja, mits. Zij vragen zich af onder welke voorwaarden dit het beste kan.’ Want, kan iedereen de administratieve lasten aan? Vind je dat je het eigen netwerk moet kunnen betalen uit het budget? Wie komt voor het budget in aanmerking en waar mag je het pgb voor inzetten? ‘Er kwam uit de bijeenkomsten geen kant en klaar antwoord. Zo blijkt maar weer hoe lastig deze kwestie is’, zegt Lucassen.

Fraude

De grote angst bij gemeenten, zo merkte Lucassen, is het ‘fraudeverhaal’. ‘Het oneigenlijk gebruik van het pgb overheerst vaak in dit soort discussies’, legt ze uit. ‘Natuurlijk is het belangrijk om hier op te letten, maar het is ook belangrijk om vanuit vertrouwen te kijken in plaats van wantrouwen.’ Tijdens de bijeenkomsten kwamen veel pgb-houders met verhalen over hoe zij het budget gebruiken en waar zij tegen aanlopen. ‘Die voorbeelden illustreerden maar weer de complexe zorgvraag van deze pgb-houders.’

Meedenken

MOVISIE adviseert: Ga als gemeente samen met de pgb-houders en de zorgaanbieders in gesprek om te kijken hoe je dit het beste kunt regelen. ‘Om individueel het gesprek aan te gaan is onmogelijk’, zegt Lucassen. ‘In Amsterdam hebben we het bijvoorbeeld over 10.000 tot 15.000 mensen. Maar het is bijvoorbeeld wel mogelijk om bijeenkomsten te organiseren waarbij iedereen kan meedenken over het beleid.’

Oplossing

De oplossing voor het pgb-vraagstuk zal voor iedere gemeente verschillend zijn, meent Lucassen. ‘Er zijn gemeenten met heel veel pgb-houders en andere gemeenten hebben er bijvoorbeeld maar 200. Maar de essentiele vraag blijft: wie mag een pgb gebruiken, onder welke voorwaarden en waarvoor kun je het budget inzetten?’

Onrust

Onder pgb-houders  bestaat er volgens Lucassen veel onrust. ‘Wat gaat er na 2014 gebeuren? Niemand weet het zeker. Daarom is het goed om met elkaar naar een oplossing te zoeken. Gemeente Haarlemmermeer nodigt budgethouders al uit voor bijeenkomsten. Zij zijn ook bezig met het schetsen van scenario’s. Zo krijg je meer een kader, dat helpt bij het maken van beslissingen voor dit complexe onderwerp.’

4 REACTIES

  1. Ben het helemaal met Kees Marges eens. Bij zorg in natura moet je altijd maar afwachten wie er komt. Dat betekent als een kind met een handicap de zorgontvanger is dat je als ouder ook maar Jan en allemal binnen moet laten. Ik vind dat je dan als ouder ook een beetje gehandicapt wordt. PGB geeft je vrijheid in het zelf kiezen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ben het helemaal met Kees Marges eens. Bij zorg in natura moet je altijd maar afwachten wie er komt. Dat betekent als een kind met een handicap de zorgontvanger is dat je als ouder ook maar Jan en allemal binnen moet laten. Ik vind dat je dan als ouder ook een beetje gehandicapt wordt. PGB geeft je vrijheid in het zelf kiezen.

  4. PGB’s verschillen straks niet alleen per gemeente, maar de behoefte aan een PGB verschilt per individu en zelfs per individu is de behofte niet constant het zelfde. Bij mensen met verstandelijke beperking, autisme en bijkomend gedragsprobleem kan de behoefte aan zorg en ondersteuning zelfs de ene dag anders zijn dan de andere en moet die ‘op afroep’ dikwijls onmiddellijk beschikbaar zijn. Juist daarom is het zelf (d.w.z. ouders en of verwanten) kunnenbepalen hoe je je PGB inzet, dus de eigen regie erg belangrijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.