Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

PGB-stop nog niet ingegaan

De onlangs aangekondigde stop op de persoonsgebonden budgetten (pgb) gaat officieel nog niet per 1 juli in. Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft woensdag op verzoek van de Tweede Kamer de ingangsdatum van deze maatregel ‘even aangehouden'.
PGB-stop nog niet ingegaan

De Kamer wil vandaag, donderdag 1 juli, nog praten over de door Klink voorgestelde bezuinigingen in de zorg, waaronder ook het plan om de rest van het jaar te stoppen met het persoonsgebonden budget. Klink grijpt in bij de pgb’s omdat het budget van 2,1 miljard euro halverwege het jaar al met 300 miljoen euro overschreden dreigt te worden.

Uitzondering
Per Saldo, vereniging van mensen met een persoonsgebondenbudget, verwacht dat er vandaag door Kamermoties voor twee groepen een uitzondering gemaakt zal worden. Voor de wooninitiatieven die op het punt staan om te starten, wat niet mogelijk is zonder pgb. Ook denkt Per Saldo dat er een uitzondering wordt gemaakt voor mensen die zonder een pgb niet thuis kunnen blijven wonen en ‘verplicht’ zijn om naar een instelling te verhuizen.

Aanvraag
De minister beloofde wel dat de subsidieregeling in 2011 gewoon weer wordt opengesteld. Er wordt dan rekening gehouden met mensen die in 2010 te laat waren met het aanvragen van een pgb. Zij kunnen alsnog een aanvraag doen.

Bezuinigingen
Klink kondigde onlangs maatregelen aan omdat 1,4 miljard euro te veel wordt uitgegeven in de zorg. Hij wil onder meer fors bezuinigen op de langdurige zorg (AWBZ). Klink wil ook de eigen bijdragen voor kost en inwoning in een zorginstelling verhogen, evenals de eigen bijdragen voor de logopedist, ergotherapeut, dieetadviseur of psychiater.

Vermogenstoets
De PvdA is tegen de eigen bijdragen, omdat vooral mensen met lage inkomens zouden worden getroffen. PvdA’er Eelke van der Veen wil bijna 200 miljoen op de dure merkgeneesmiddelen. Het idee is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, bijvoorbeeld door een vermogenstoets in te voeren bij de langdurige zorg (AWBZ). Dit voorstel kreeg dinsdag veel steun in de Kamer. Klink beloofde de aangedragen alternatieven snel te laten doorrekenen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/ PerSaldo

2 REACTIES

  1. STEL JE HEBT EEN NIET ZO GOED LOPEND BOERENBEDRIJFJE WAT IS HET DAN FINANCIEEL LEUK OM DE HELE HANDEL OM TE TOVEREN ALS BV OPVANG VOOR PERSONEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING LEKKER VANGEN UIT DE PGB LANG LEVE DE LOL EN HET MOOISTE IS DE BURGER BETAALD DIT ALLES ONGEVEER 13 PROC ENT VAN DEZE BURGER GAAT NAAR AWBZ DE OVERHEID LACHT ZICH EEN ONGELUK DE AMBTENAREN HEBBEN HET EI VAN COLUMBUS UITGEVONDEN DOOR DE BURGERS TE LATEN BETALEN VOOR ZOGENAAMDE ZORG WAAR DE OVERHEID DE BELASTINGEN WEER VAN VANGT DOORDAT ER WERK WORD GECREEERD DOOR DE BURGERS ZELF IK DENK PERSOONLIJK HOOGTIJD OM DAGBETEDING AF TE SCHAFFEN DIT IS TOCH GEEN ZORG MENSEN .

  2. Lees alle reacties
  3. Met lede ogen heb ik het artikel over de aankomende bezuinigingen op Persoongebonden budgetten gelezen.
    De aangekondigde stop op PGB wordt “even aangehouden”.
    De gedachtengang van minister Klink ontgaat mij volledig. Op welke wijze denkt hij dat uit stopzetting van PGB munt is te slaan?
    In gevallen waarbij er feitelijk geen zorg nodig is heeft hij gelijk. Helaas komt dit in de praktijk niet voor en moeten hulpbehoevenden die graag de regie over hem/haar eigen zorg heeft nu aankloppen bij instellingen. Is dat goedkoper dan?
    Macro gezien schiet Nederland hier financieel niets mee op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.