Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philadelphia akkoord over herstel en sociaal plan

Zorginstelling Philadelphia heeft een akkoord bereikt met de vakbonden over een sociaal plan voor 80 werknemers voor wie ontslag dreigt. Met de ondernemingsraad heeft de zorginstelling, na enkele wijzigingen, overeenstemming bereikt over het herstelplan.
Philadelphia akkoord over herstel en sociaal plan

Door Carolien Stam – Bij Philadelphia (9500 medewerkers, ongeveer achthonderd vestigingen) verdwijnen ongeveer 330 banen. Daarvan worden er 250 na natuurlijk verloop niet meer opgevuld. De ontslagen vallen in het management en onder mensen die geen directe zorg aan cliënten geven.
Philadelphia is door jarenlange wanbeheer in grote financiële problemen gekomen. De zorginstelling verwacht door het afsluiten van het akkoord snel te kunnen beginnen met een herstelplan.

Gedwongen ontslagen
Volgens de vakbond Abvakabo is eerder gesproken over het schrappen van 330 functies: 250 in de directe zorg die door natuurlijk verloop worden opgelost en 80 ontslagen in management- en ondersteunende functies. ‘Over enkele maanden wordt duidelijk of het tot gedwongen ontslagen gaat komen,’ zegt Abvakabo-bestuurder Jan Kramer. ‘Met het sociaal plan heeft ABVAKABO FNV bewerkstelligd dat medewerkers begeleid worden naar ander werk binnen of buiten de organisatie.’

Herstelplan
Bestuur van Philadelphia en de ondernemingsraad zijn het eens over de uitvoering van het definitieve herstelplan. Het plan moet een oplossing brengen voor de problemen van Philadelphia, die zijn veroorzaakt door slecht bestuur en toezicht en financieel wanbeheer. Het herstelplan beoogt de organisatie rond de cliënt op te bouwen. Met dertien regio’s die ondersteund worden door een organisatie met meer aandacht voor de directe zorg en minder overhead. De overgang wordt begeleid door een interim directeur.

Afgewezen
Het oorspronkelijke plan is door de ondernemingsraad afgewezen. De or wil meer cliëntadviseurs inzetten en grotere investeringen in opleidingen voor medewerkers. Er moet bovendien meer ‘oog zijn voor de menselijke maat’, vindt de or, en eiste uitbreiding van het aantal geplande regio’s. Dat is gebeurd; er komen 14 in plaats van 13 regio’s. Ook komen er meer cliëntadviseurs die de belangen van de cliënten behartigen. Door de introductie van een nieuwe functie hoofd zorg en ondersteuning wil het bestuur de kwaliteit van de zorg beter borgen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.