Het versturen van pikante foto’s komt steeds vaker voor onder jongeren. Zolang je die foto’s zelf in bezit hebt, heb je er nog controle over. Eenmaal verstuurd is die controle kwijt en dat realiseren jonge meiden zich niet altijd, blijkt uit het filmpje over het Utrechtse project Bloedlink. Het project won deze week de Hein Roethofprijs voor projecten die criminaliteit tegengaan en sociale veiligheid verbeteren.
Voorlichting
Bloedlink is een samenwerkingsproject tussen de Utrechtse politie, het jongerenwerk en hulpverleningsorganisatie Pretty Woman. Met behulp van voorlichting op scholen aan jongeren en ook aan hun ouders, proberen de betrokkenen grooming en sexting tegen te gaan.
Chantage
Want, niet alleen kan het behoorlijk beschamend zijn wanneer een pikante foto van een scholier de hele school rondgaat, de foto kan ook een chantagemiddel worden. Niet zelden moeten meisjes geld afstaan of seksuele handelingen verrichten om te voorkomen dat de foto aan hun ouders wordt laten zien.
Islamitisch
Vooral meiden met een Islamitische achtergrond zijn er extra risicofactoren, omdat zij thuis niet over deze onderwerpen kunnen praten, vertellen de hulpverleners. Dat maakt hen extra chantabel. Daar wordt tijdens de voorlichting op ingezet, aangezien dit een grote doelgroep is in Utrecht Overvecht, waar het project Bloedlink is gestart als pilot.
Ouders
Ook ouders worden voorgelicht. Belangrijk, legt wijkagent De With uit in het filmpje, omdat je bij je ouders terecht moet kunnen wanneer je in een ‘split second’ iets met je telefoon hebt gedaan waar je achteraf spijt van hebt. Dat kan zomaar gebeuren, want jongeren gebruiken die telefoon de hele dag. ‘Wanneer je bij je ouders terecht kan, raak je tenminste niet geïsoleerd en verder in de put.’
Mentaliteitsverandering
De scholen waar het project is geweest, merken verandering. Ouders staan meer open voor hun kinderen en de scholieren durven meer met hun ouders te bespreken. Ook is er een mentaliteitsverandering merkbaar onder de scholieren, vertelt Nora El Abdouni . Zij is hulpverlener bij Pretty Woman en Sociaal Werker van het Jaar 2015. ‘Er ging bijvoorbeeld een filmpje rond van een leerling die orale seks had met een jongen. Zij wist niet dat ze gefilmd was. Ze werd niet gepest zoals we zouden verwachten, maar juist gesteund door haar klasgenoten.’
Bloedlink deelt de Hein Roethofprijs samen met het project BuurTent, een methode die woninginbraken moet tegengaan.
Bekijk hier het nominatiefilmpje van Bloedlink: