Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Platform voor sociaal agogische hulpverleners opgericht

De Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW), beroepsorganisatie PHORZA en de Beroepsvereniging Opbouwwerkers Nederland (BON) bundelen hun krachten in een platform voor de behartiging van de belangen van maatschappelijk werkers, sociaalpedagogische hulpverleners, sociaal cultureel werkers en opbouwwerkers.
Platform voor sociaal agogische hulpverleners opgericht

Door Esther van Andel – Met elkaar behartigen de NVMW, PHORZA en de BON de professionele kwaliteit van sociaalagogisch werk in Nederland. Daarnaast willen de verenigingen via het platform meer invloed krijgen op het overheidsbeleid.

Investeren in professie
Het nieuwe platform gaat per 3 juli van start. De organisatie hoopt door de bundeling meer te kunnen realiseren. Werkgevers, overheid en financiers moeten overtuigd worden om te investeren in professionalisering en fondsen te vinden voor het uitvoeren van een gezamenlijk programma.

Reden
Theo Roes, voorzitter van de NVMW, zegt: ‘Maatschappelijke vraagstukken worden complexer en de verschillende beroepsgroepen moeten met elkaar samenwerken om in te spelen op nieuwe hulpvragen. Ook ontstaan er nieuwe beroepen die de traditionele beroepenstructuur doorsnijden. Bovendien stelt de samenleving hogere eisen aan de kwaliteit van de dienstverlening.’

‘We willen op deze trends inspelen. Daar komt bij, dat de organisatiegraad van de sector bedroevend laag is. Om onze positie te versterken moeten we het ledenaantal vergroten. Hoe meer leden, hoe meer invloed we kunnen uitoefenen’, aldus Roes. De BON heeft ruim honderd opbouwerkers als lid, PHORZA telt zeshonderd leden. De VVMW heeft het grootste ledenaantal met 3400 maatschappelijk werkers.

Beleidsbeïnvloeding
Roes: ‘Het kabinet heeft veel belangstelling voor de kwaliteit van sociale beroepen. Daarom willen we meer bij het beleid betrokken worden. Het gaat niet slecht in onze sector, maar we moeten versnelling in de beroepsontwikkeling aanbrengen. We trekken aan de bel en eisen een plaats aan de verschillende overlegtafels .’

Scholing en onderzoek
Kenniscentra houden zich volgens Roes onvoldoende bezig met wat er bij beroepsbeoefenaren zelf naar boven komt. Roes: ‘Het werken in een gedecentraliseerde sector brengt met zich mee dat we ons extra moeten inspannen om overheden en instellingen te verleiden voor investeringen. Die moeten investeren in de professionele kwaliteit van beroepskrachten.’ Meer budget voor scholing is dan ook een van de speerpunten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.