In Kippenvel interviewt journalist Jenda Terpstra zorg- en hulpverleners over een kippenvelmoment in hun carrière. Luister naar aflevering 15 via je favoriete podcastapp, zoals Apple Podcasts of Spotify.
Luisteren biedt de beste ervaring. Toch liever lezen? We hebben het interview voor je samengevat:
Agnes de Vries: ‘Ik werk met een forensische doelgroep. Cliënten moeten zich tijdens hun traject houden aan voorwaarden van justitie. Wij verzorgen de hulp en begeleiding. Eerder werkte ik in een kliniek voor verslavingszorg.
Ruim twintig jaar geleden leerde ik daar een cliënt kennen. De man had een verweerd gezicht, je zag dat hij veel had meegemaakt. Hij was boos op alles en iedereen. Wij hadden een klik met elkaar. Bij mij kon hij zijn boosheid delen zonder dat dat zorgde voor verwijdering tussen ons.
Helaas viel hij tijdens het traject terug in gebruik. Hij gebruikte vooral cocaïne en alcohol, een combinatie die vaak agressie opwekt. Het traject werd beëindigd, maar dit was pas mijn eerste kennismaking.
Nieuwe start
In zijn jeugd had de man mishandeling meegemaakt, waardoor hij niet goed hechting kon aangaan. Met boosheid probeerde hij mensen op afstand te houden, omdat hij bang was om gekwetst te worden.
Elke keer kwam hij mij weer tegen. Dat vond hij fijn. Hij zei: “Ik ben blij dat je nog hier werkt. Ik weet dat als ik mijn verhaal bij je doe, en dat je niet wegloopt.”
We hielden goed contact, ook al ging het met hem niet goed. Soms viel hij terug in delictgedrag of middelengebruik. Het stukje vertrouwen dat we hadden opgebouwd, was soms net datgene dat hem over de drempel hielp om opnieuw het behandeltraject te starten.
Unieke situatie
Na jaren in de verslavingszorg, ging ik werken bij Stichting Ontmoeting in Epe. Tot mijn grote verbazing kregen wij op een dag een nieuwe aanmelding, en bleek het om dezelfde cliënt te gaan. Hij wist niet dat ik hier werkte.
Toen hij binnenkwam bij het intakegesprek zei hij: “Dit meen je niet, wat doe jij hier?” Ik zei: “Ik ken je verhaal goed. Ik weet waar je vandaan komt. Je hoeft mij niet je achtergrond opnieuw te vertellen.”
Het was een unieke ontmoeting. Hier heeft hij het een tijdje goed gedaan. Maar ook hier is hij weer teruggevallen in gebruik. Toch heeft ons contact hem geholpen. Doordat we elkaar kenden, zag ik de mens achter het rapport. Dat gaf hem hoop.’