Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pokémon helpt autistische jongeren

Niemand kan er meer omheen: Pokémon Go, het spel waarmee je met je mobiele telefoon Pokémon moet ‘vangen’, wordt wereldwijd gespeeld. Lex Brouwer, psychiatrisch verpleegkundige bij de Parnassia Groep, merkt dat ook zijn jonge autistische patiënten in de ban van het spel zijn. En dit is positief.
1Pokemon-ANP.jpg
‘Jongeren die weinig buiten kwamen en moeilijk contact leggen met leeftijdsgenoten

‘Jongeren die weinig buiten kwamen en moeilijk contact leggen met leeftijdsgenoten, doen dit dankzij het spel nu wel’, aldus Brouwer op de website van de Parnassia Groep. Hij vindt dat het spel een echte aanrader is voor veel autistische jongeren.

PokéStops

Pokémon Go is een spel dat gespeeld kan worden op smartphones. Spelers kiezen een avatar (een personage om mee te spelen). Als de GPS functie van de telefoon is ingeschakeld, verschijnt er op de telefoon van de speler een kaart die de gekozen avatar op huidige locatie laat zien. Op de kaart staat aangegeven waar je ‘PokéStops’ en ‘PokéGyms’ in de buurt kunt vinden. Deze zijn vaak gevestigd op populaire, openbare, plaatsen, zoals parken, toeristische attracties en gedenktekens.

Vangen

Als een speler beweegt, beweegt het personage in het spel op de telefoon mee. Als een speler een Pokémon tegenkomt, kan hij deze vangen door op het scherm met de juiste snelheid en kracht een ‘Poké Ball’ naar de Pokémon te gooien.

Sociale contacten

In Nederland hebben zo’n 27.000 jongeren een vorm van autisme. Ruim een kwart van deze jongeren heeft niet of nauwelijks sociale contacten. Daarnaast hebben ze moeite met het houden van overzicht en maar een beperkt aantal interesses. Aan de andere kant hebben deze jongeren vaak een goed oog voor detail en zijn ze eerlijk en direct.

Autisme is bij vrouwen in tegenstelling tot mannen aan de buitenkant vaak onzichtbaar. Daardoor krijgen zij vaak te laat of geen diagnose. ‘Zij zouden aanzienlijk beter af zijn als het probleem eerder herkend zou worden.’ Lees meer >>

IJsbreker

Nu ook zijn cliënten Pokémon Go hebben ontdekt, ziet Lex Brouwer dat jongeren die te weinig lichaamsbeweging kregen er nu op uit trekken. ‘Eén cliënt heeft in een aantal dagen zelfs 33 kilometer gelopen. Ook leggen ze nu makkelijker contact met andere mensen. Tijdens het spelen komen ze andere spelers tegen en een gedeelde interesse in Pokémon is dan een mooie ijsbreker voor een gesprekje.’

Prikkels

Een ander bijkomend voordeel is dat de jongeren dankzij het spel minder last hebben van de vele prikkels in openbare ruimten. ‘Tijdens het spel zijn ze gefocust op het scherm van hun smartphone. Hierdoor ervaren zij andere externe prikkels veel minder. Voor sommige jongeren met autisme maakt dat het makkelijker om de straat op te gaan.’

Geen wonderspel

Inmiddels is echter ook bekend dat het spelen van Pokémon Go kan leiden tot gevaarlijke situaties. Brouwer is dan ook duidelijk: Pokémon Go is niet geschikt voor álle jongeren met autisme. ‘Voor sommige van mijn  patiënten is het niet aan te raden om zonder begeleiding het spel te spelen. Ze hebben vaak al moeite om de wereld om zich heen te begrijpen, door het spel worden ze nog meer afgeleid. Ouders moeten altijd eerst goed nadenken of het spel wel geschikt is voor hun kind. Het is geen wonderspel voor elke jongere met autisme.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.