In Utrecht werkt de ggz-instelling Altrecht sinds vorig jaar samen met de politie. Agenten kunnen bellen met de crisisdienst van Altrecht wanneer zij denken dat iemand zorg nodig heeft. Als er geen sprake is van een strafbaar feit of bedreigende agressie, dan kan die persoon naar Altrecht worden gebracht. Dat is voor de verwarde persoon beter dan opgesloten worden in een cel.
Uitbreiding
Volgens de politie en de ggz-instelling gaat de samenwerking goed, dus wordt deze gekopieerd in Woerden en Nieuwegein. Ook in andere steden wordt er al samengewerkt tussen de ggz en de politie om te voorkomen dat verwarde mensen in een politiecel terecht komen. Toch is de aanpak verschillend.
Zorgcel
Zo is er in Den Haag een leegstaande cellenblok op het politiebureau omgebouwd tot zorglocatie waar de ggz verwarde mensen verder helpt. In Amsterdam schatten agenten zelf in of er sprake is van een zorgvraag. In Amsterdam en Rotterdam wordt er gesproken over ggz-experts op de meldkamer. In Amsterdam rijdt er sinds vorig jaar de Psycholance, een zorgambulance met sociaal psychiatrische verpleegkundige.
Steeds meer mensen met psychiatrische problemen wonen zelfstandig. OGGZ-hoogleraar Niels Mulder maakt zich grote zorgen over hen en over de professionals die hen moeten helpen. Lees meer >>
Plan
Minister Schippers stuurde eind juni een verbeterplan naar de Tweede Kamer over de samenwerking tussen de ggz, gemeenten en de politie als het gaat om verwarde mensen. Deze mensen zijn om verschillende redenen kwetsbaar en verward. Ze hebben bijvoorbeeld een psychische aandoening of verslaving, vaak in combinatie met andere problemen als schulden en dakloosheid.
Lees hier de belangrijkste verbeterpunten uit het plan van Schippers >>
Moord
De zogenaamde ‘verwarde mens’ staat volop in de aandacht sinds de zaak van Bart van U., de man die voor de moord op oud-minister Els Borst en zijn eigen zus wordt vervolgd. Een speciale commissie onderzocht de zaak en stelde dat politie, het Openbaar Ministerie en de ggz hebben gefaald bij het inschatten van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving. Van U. was meerdere keren in aanraking geweest met de politie die de signalen van zijn psychische problemen wel had opgepikt, maar uiteindelijk werd er geen actie ondernomen.
Verward in de wijk
Omdat ggz-cliënten steeds minder in een instelling en steeds vaker in de wijk wonen, zal het in de toekomst meer voorkomen dat er verwarde mensen op straat te zien zijn. Het gaat niet alleen om psychiatrische patiënten als er wordt gesproken over de verwarde mens. Ouderen blijven ook steeds langer thuis wonen en kunnen bijvoorbeeld door dementie verward raken.
Psychiatrische patiënten zijn steeds meer zichtbaar in de wijk, omdat ze vaker thuis behandeling of begeleiding krijgen. Maar zijn hun buurtgenoten wel toe aan buren die zich soms anders gedragen? Lees hier meer >>