Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoekvan Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling. De politie is erop uit de vrede te bewaren in volksbuurten waar conflicten of confrontaties tussen de verschillende bevolkingsgroepen op de loer liggen. Wijkagenten werken daarbij steeds meer samen met andere overheidsfunctionarissen, jeugdhulpverleners, woningcorporaties en sociale en religieuze organisaties in een buurt.
Frontlinie
Op sommige plaatsen betrekt de politie ook buurtbewoners bij het werk. Agenten in een multiculturele wijk staan volgens onderzoekster Lianne Kleijer-Kool voortdurend in de ‘frontlinie van de samenleving’, waar zij de eersten zijn om een einde te maken aan conflicten. ‘Dat eist veel van politiemensen op straat in een toenemend pluriforme maatschappij.’
Oplossingen
Volgens Kleijer zijn wijkagenten er samen met anderen in geslaagd om zelf talloze creatieve oplossingen te vinden voor (potentiële) conflicten. ‘Hun dagelijkse werk in deze multiculturele samenlevingen in het klein laat zien dat conflicten wel degelijk te overbruggen zijn. Het bewaren van de vrede moet daarbij altijd de ziel van het politiewerk blijven’, concludeert de onderzoekster van het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen.
Sociaal-economisch
Politieagenten wijten de problemen in achterstandswijken deels aan botsende culturele gewoontes, normen en waarden. Ze wijzen echter vaker op sociaal-economische oorzaken, zoals armoede, werkloosheid en een lage opleiding. Daarbij wijken wijkagenten af van de dominante opvatting in het publieke debat en ook van de politieleiding dat de problemen ontstaan door de komst van etnisch-cultureel afwijkende buurtbewoners, aldus Kleijer.
Burgemeester
De eerdergenoemde samenwerking met andere overheidsfunctionarissen, jeugdhulpverleners, woningcorporaties en sociale en religieuze organisaties in een buurt, gaat echter niet altijd even goed. Zo stoort burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht zich eraan dat welzijns- en jongerenwerkers in Utrecht hoofdzakelijk op kantoortijden werken, terwijl de behoefte aan begeleiding ’s avonds en in het weekeinde veel groter is. Dat liet hij zaterdag in Trouw weten.
Paardekop
Hans Zuiver, bestuurslid van de MOgroep, brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening, kaatste een paar dagen later in dezelfde krantde bal terug. Volgens Zuiver moet Wolfsen zich schamen, aangezien jongerenwerk gemeentebeleid is. ‘Hij moet als burgemeester de regie in Utrecht zelf voeren. De gemeente betaalt, dus hij bepaalt. Als hij maar niet denkt dat jongerenwerk met anderhalve man en een paardenkop het werk van de politie kan overnemen.’