Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Post-it tegen medicatiefouten

Het aantal patiënten dat gezondheidschade oploopt door medicatiefouten in de ouderen- en gehandicaptenzorg, kan worden teruggedrongen met ruim 50 procent. Kenniscentrum Vilans heeft onderzoek gedaan in 35 instellingen. Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 1250 mensen door foute doseringen, vergeten en verkeerde pillen. 19.000 Mensen belanden jaarlijks om die reden in het ziekenhuis.
Post-it tegen medicatiefouten

Door Alexandra Sweers – Het gebeurt in de ouderen- en gehandicaptenzorg overal wel eens, zegt Marjolein van Vliet van Vilans. Een patiënt krijgt zijn medicijn te laat, weigert het in te nemen of spuugt het weer uit. Professionals worden afgeleid tijdens het uitdelen van de pillen of weten niet meer precies of een patiënt zijn of haar dosering al heeft gehad. ‘Het zijn niet altijd grote incidenten, maar deze kleine foutjes kunnen leiden tot grote problemen.’.

Attent
Om de professionals weer attent te maken op wat er bij medicatiegebruik fout kan gaan, zette Vilans het verbetertraject Medicatieveiligheid (onderdeel van Zorg voor Beter) op. Marjolein van Vliet is projectleider van het traject. 35 Organisaties in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de langdurige geestelijke gezondheidzorg hebben deelgenomen aan het traject. Het aantal medicijnincidenten bij de deelnemende afdelingen daalde van ongeveer 1200 tot onder de 500.

Poster
Van Vliet: ‘In het traject krijgen de deelnemende organisaties instrumenten om zelf te beoordelen wat er fout gaat. Een voorbeeld hiervan is de geeltjesmethode. Op een grote poster kunnen de professionals post-its plakken met daarop de kleine dingen die beter moeten.’ Zo krijgt de afdeling inzicht in hoe vaak dingen fout gaan op een dag.  Bijvoorbeeld pillen die op de grond zijn gevonden, lijsten die niet goed zijn afgetekend. ‘Fouten waar de professional zich meer bewust van moet worden’, aldus de projectleider.

Niet storen
Organisaties hebben zelf ook verbeteringen aangedragen. In verpleeghuis Norschoten bijvoorbeeld, dragen medewerkers die de medicijnronde doen een oranje hesje met ‘niet storen’ erop. Het bleek dat de medewerkers regelmatig werden afgeleid tijdens de ronde, waardoor er fouten gemaakt werden bij het uitdelen van de medicijnen. Van Vliet: ‘Een ander voorbeeld zijn de gekleurde medicijnlijsten. Vaak geeft een professional uit routine bepaalde pillen. Als er dan iets wijzigt in het medicijnvoorschrift, wordt dat wel eens over het hoofd gezien. Het veranderen van de kleur van de lijst bij een wijziging helpt.’

Zorg voor beter is een initiatief van het ministerie van VWS en omvat verbetertrajecten voor de langdurige zorg. Thema’s die Zorg voor Beter onder meer aanpakt zijn valpreventie, medicatieveiligheid, arbeidsbesparende innovaties.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden

Bron: Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.