Overal in Nederland bedenken professionals al werkend met kwetsbare mensen praktische, goede oplossingen. Met slimmigheidjes laveren ze tussen regels en wetten door. Die wijsheid wordt door organisaties en instituties maar moeizaam herkend en gewaardeerd. Sophie Albers en Albert-Jan Kruiter schreven: 'Doen wat goed is. Een pleidooi voor meer praktische wijsheid in het sociaal domein’.
Ans werkt in een wijkteam. Ze zag de afgelopen jaren dat bij veel van ’haar’ gezinnen schulden en gezondheidsproblemen samen gingen. En dat deze mensen eerder naar de huisarts gingen dan naar het wijkteam. Dus ging Ans iedere dinsdag in de praktijk van de huisarts zitten en kon ze veel mensen met financiële problemen sneller helpen dan wanneer ze bleef wachten tot ze zich bij het wijkteam zouden melden. Totdat haar teamleider ervan hoorde. Ans
Wat een mooi (en terecht) pleidooi voor praktische wijsheid!
In 2016 wijdde Zorg+Welzijn, in samenwerking met Stichting Presentie al een aansprekende artikelenreeks hierover, waarin professionals vanuit hun praktijk aan het woord kwamen over dit onderwerp. Die artikelen zijn gebundeld in een magazine:
https://www.presentie.nl/publicaties/item/551-de-praktisch-wijze-professional.
In 2018 borduurde Andries Baart, grondlegger van de presentietheorie, voort op dit thema in zijn boek ‘De ontdekking van kwaliteit. Theorie en praktijk van relationeel zorg geven’ (zie hfst. II.4 dat geheel gaat over de praktisch wijze professional, als een van de pijlers van goede zorg: https://www.presentie.nl/publicaties/item/588-de-ontdekking-van-kwaliteit-theorie-en-praktijk-van-relationeel-zorg-geven.
Bronnen die een aanvullende verrijking kunnen bieden voor sociale professionals.