Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Premiegeld naar gemeenten bevordert zelfstandigheid’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor overheveling van 500 miljoen euro aan AWBZ- en zorgpremies naar de gemeenten om gezondheidsbevordering en ondersteuning van vooral ouderen te financieren.
‘Premiegeld naar gemeenten bevordert zelfstandigheid’

De VNG heeft aan het ministerie van VWS voorgesteld zo’n 2 procent van de premieopbrengsten AWBZ- en zorgpremies aan het Gemeentefonds toe te voegen. Dit geld wordt door gemeenten besteed aan preventief beleid. Bedoeld zijn individuele maatregelen om de sociale infrastructuur te versterken, zodat ouderen en mensen met een beperking zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren. Mensen zullen dan minder een beroep doen op de duurdere intramurale zorg, volgens de gemeenten.

Prikkels
Het departement bekijkt de mogelijkheden om gemeenten te stimuleren meer aan ondersteuning van ouderen te doen. In het NRC zegt Kees van der Burg, directeur maatschappelijke ondersteuning op VWS: ‘De prikkels kunnen beter. We maken nu berekeningen om te zien wat je met zulke lokale investeringen kunt winnen.’ De berekeningen spelen een rol bij bezuinigingsplannen van 35 miljard euro die het kabinet voorbereidt als gevolg van de crisis. Volgens de VNG leidt het plan tot beperking van de groei in zorguitgaven.

Ontmoedigend
Gemeenten ondersteunen burgers met bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, bestrijden van eenzaamheid en subsidiëren van buurtsupers. Volgens VNG-directieraadslid Sandra Korthuis is het voor gemeenten ‘ontmoedigend’ dat zij investeren in zorgvoorzieningen terwijl zorgverzekeraars ervan profiteren omdat ouderen minder snel in AWBZ-instellingen worden opgenomen. De premiegelden moeten in overleg met de zorgverzekeraars worden besteed.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: VNG/ foto ANP Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.