Door Alexandra Sweers – Máxima reikte de jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds uit op het Paleis Noordeinde in Den Haag. De Appeltjes van Oranje gaan naar projecten die de samenhang en leefbaarheid in de maatschappij bevorderen. ‘De laatste twaalf dagen was het moeilijk te denken aan een feestelijk moment’, zei de prinses. De gedachte aan wat de projecten betekenen voor andere mensen steunde koningin Beatrix, prins Willem Alexander en prinses Maxima, zo bleek tijdens de eerste ceremoniële toespraak na de aanslag in Apeldoorn.
Geld speelt geen rol
De beeldjes – ontworpen door koningin Beatrix – en een geldbedrag van 15.000 euro gingen dit jaar naar de Ruilwinkel in Goes, het project Levensboeken van Stichting HOF actief en Stichting Project Bonaire. De Ruilwinkel werd door de jury geprezen vanwege het feit dat geld in de Zeeuwse winkel geen rol speelt. In de winkel worden spullen en diensten geruild en tegelijk is er ruimte om sociale contacten op te bouwen.
Levensverhalen
Het project Levensboeken kreeg een iets groter Appeltje van Oranje. ‘Deze mensen hebben met weinig middelen een succesvol en goed te kopiëren project gerealiseerd’, aldus prinses Máxima. Zo’n 130 Haagse vrijwilligers tekenen de levensverhalen op van ouderen om verbindingen te leggen tussen verschillende culturen, ouderen en scholieren. De ouderen voelen zich door dit project meer gewaardeerd en betrokken.
Probleemgedrag
Michael Schmit ontving een Appeltje voor zijn Stichting Project op Bonaire. Schmit werkte als jeugdhulpverlener in Den Helder en kwam daar regelmatig met Antilliaanse jongeren in aanraking. Hij verhuisde met zijn gezin naar Bonaire om de probleemjongeren daar te helpen. ‘Daar ben je er net even eerder bij. Jongeren van 10 tot 16 jaar die probleemgedrag vertonen op school komen in ons centrum terecht. Daar wordt hun gedrag genormaliseerd en leren ze vaardigheden, waardoor ze daarna weer naar school kunnen’, aldus de trotse winnaar.
Idealisme
Het project is zo succesvol door de groepsaanpak, aldus Schmit. ‘De jongeren spreken elkaar zelf aan op verkeerd gedrag. Wanneer iemand bijvoorbeeld te laat komt, heeft dat gevolgen voor de hele groep.’ Zo leren de jongeren wat de gevolgen van hun gedrag zijn. De jury prijst de succesvolle combinatie van idealisme en professionaliteit van de organisatie. En de manier waarop lokale bedrijven worden betrokken om de jongeren vaardigheden aan te leren.
Steen uithollen
‘Grote vraagstukken beginnen vaak dicht bij huis’, aldus prinses Máxima tijdens haar toespraak. ‘De rode draad door veel projecten is de wederkerigheid. Ze gaan uit van de gedachte dat iedereen de ander iets te bieden heeft en dat is bij veel initiatieven de basis van het succes. Al die kleine druppels samen kunnen zelfs een steen uithollen. Klein beginnen, maar uiteindelijk samen een groot verschil maken.’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Foto: ANP/Frank van Beek