Zij hebben geprobeerd nauwkeuriger in kaart te brengen wie er baat hebben bij opvang in een gezinshuis. Ook is onderzocht wat de werkzame factoren zijn van gezinshuizen voor deze doelgroep.
Procedure
Er blijkt onder andere dat er door organisaties weinig harde criteria zijn opgesteld bij het koppelen van een kind of jongere aan een gezinsouder. Vooral maatwerk en intuïtie worden als belangrijk ervaren bij het selecteren van geschikte gezinshuisouders. Toch is het volgens de kenniskring goed dat bij de matching een aantal onderdelen in een procedure worden vastgelegd.
Quickscan
Zo kan er bijvoorbeeld vooraf al een quickscan gemaakt worden van de beschikbare informatie over het kind en een profiel van het gezin en kan de jongere geneeskundig al worden onderzocht. Ook is het voor zowel het gezinshuis als de jongere goed dat vooraf al gesprekken met het gezinshuis worden gevoerd.
Succesfactoren
Een andere succesfactor voor deze vorm van hulpverlening is de betrokkenheid van de gezinsouders bij de behandeling van de jongere. Ook werkt het als zij zich kunnen inleven in zijn of haar belevingswereld. Daarnaast is het belangrijk dat de biologische ouders achter de hulpverlening staan en contact hebben met de gezinsouders.
Gezinshuis
Een gezinshuis is een kleinschalige vorm van residentiële hulpverlening binnen de Jeugdzorg of AWBZ. Het is meestal een ‘gewoon’ huis in een ‘gewone’ straat waar kinderen of jongeren die niet meer thuis kunnen wonen, de zorg krijgen die zij nodig hebben. De gezinshuisouders (meestal een echtpaar) proberen zo veel mogelijk het klimaat van een gezinssituatie te creëren.
In de publicatie ‘gezinshuizen in de AWBZ’ zijn meer resultaten van de kenniskring te vinden. Begin deze maand stond er een opiniestuk over gezinshuizen op de website van Zorg + Welzijn.
Bron: Nederlands Jeugd Instituut / ANP-Photo