Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protocol helpt bij signaleren alcoholmisbruik jongeren

Het Partnership Vroegsignalering Alcohol heeft een protocol ontwikkeld voor signalering van risicovol alcoholgebruik door jongeren. Het biedt onder meer docenten en jongerenwerkers handvatten voor vroegsignalering. Geen overbodige luxe, want in Europa blijken Nederlandse jongeren, en dan met name jongens, zeer stevige drinkers.
Protocol helpt bij signaleren alcoholmisbruik jongeren

Het protocol is bedoeld voor beroepskrachten die de jongeren op school of tijdens de vrijetijdsbesteding begeleiden, zoals docenten, mentoren, jongerenwerkers en mensen die werkzaam zijn in het uitgaanscircuit en bij sportverenigingen. Het helpt hen ook het alcoholgebruik van jongeren bespreekbaar te maken en maakt duidelijk hoe bij misbruik kan worden doorverwezen.

Verslavingszorg
Het Protocol voor Signalering, Screening en Kortdurende Interventie van Risicovol Alcoholgebruik bij Jongeren is in samenwerking met een aantal instellingen voor jongeren, uit de ggz en de verslavingszorg ontwikkeld. Het maakt vroegsignalering mogelijk. Ook beschrijft het kortdurende interventies. Daarnaast komt in het protocol aan de orde hoe jongeren bij zichzelf en leeftijdsgenoten probleemgedrag kunnen herkennen.

Binge drinken
Landelijke cijfers laten zien dat 51 procent van de scholieren in het voortgezet onderwijs maandelijks alcohol drinkt. Binge drinken, het drinken van grote hoeveelheden alcohol bij één gelegenheid komt maandelijks bij 38 procent van de scholieren voor. De meeste scholieren beginnen met drinken als zij tussen de 11 en 15 jaar oud zijn: 85 procent heeft op 15-jarige leeftijd of jongeren kennis gemaakt met alcohol.

Probleemdrinken
In alle leeftijdsgroepen drinken Nederlandse jongeren nog steeds (te) vaak en (te) veel. Vergeleken met andere Europese landen drinken Nederlandse jongeren van 15 en 16 jaar het meest frequent: een kwart dronk tienmaal of vaker alcohol in de voorgaande mand (Oostenrijk: 21%, België: 20%). Uit onderzoek blijkt dat probleemdrinken in de algemene bevolking het meest voorkomt bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Uit die groep voldoet een op de drie jongens en 9 procent van de meisjes aan de criteria van probleemdrinken.  

Het Partnership Vroegsignalering Alcohol (PVA) is een samenwerkingsverband tussen partijen uit in de gezondheidszorg die de hulp aan mensen met beginnende alcoholproblemen een extra impuls willen geven.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: PVA/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.