Het pestprotocol dat het Nationaal Ouderenfonds voorstelt, moet het pesten onder ouderen in verzorgingshuizen de kop indrukken. Daarnaast moet het ervoor zorgen dat signalen van ouderen die slachtoffer zijn, sneller opgepikt worden door verzorgers en familie.
Schrijnende verhalen
Het Nationaal Ouderenfonds is een goede doelenorganisatie gericht op verbetering van het welzijn van ouderen. ‘Via de Ouderenhulplijn komen ons vaak enorm schrijnende verhalen ter ore. Zo was er een oudere man die zeven jaar niet van zijn kamer is gekomen, omdat hij in het verzorgingshuis zo verschrikkelijk gepest werd,’ aldus directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds. ‘Hij is uiteindelijk in totale eenzaamheid gestorven.’
Niet geaccepteerd
Ouderen die buiten de groep vallen in het verzorgingshuis blijken het enorm zwaar hebben. ‘Als ik meerijd met één van onze BoodschappenPlusBussen is er altijd wel een oudere die niet geaccepteerd wordt, waar niemand naast wil zitten of die nare opmerkingen krijgt,’ zegt Romme. ‘Hoewel er allerlei methodes zijn om pesten onder kinderen tegen te gaan, ontbreken ze voor ouderen. Toch is bekend dat pesten niet ophoudt bij volwassenheid. Wie eens een pestkop was, blijft dat vaak ook.’
Kiezen
Een van de oorzaken is dat ouderen niet meer kunnen kiezen in welk verzorgingshuis ze terecht komen. ‘Wie als kind de pineut was en in de omgeving blijft wonen, is dat vaak op latere leeftijd weer. Het pesten gaat gewoon door,’ aldus Romme. Daarom vindt het Ouderenfonds dat keuzevrijheid van ouderen voor een verzorgingshuis énorm belangrijk is.
Angstig
Ouderen die slachtoffer zijn, keren zich vaak af van de groep, vertonen zenuwachtig gedrag, zijn angstig of depressief. Regelmatig subtiel doorvragen hoe het bevalt of wie de sfeer in huis bepaalt, kan al heel veel pijn boven water krijgen, volgens het Ouderenfonds. ‘Vervolgens moet het de pester duidelijk gemaakt worden welke impact zijn gedrag heeft op het slachtoffer. Dat kan door ouderen samen te brengen en als bemiddelaar op te treden. Soms zelfs beter om groepen anders in te delen. Belangrijk is dat de organisatie het serieus neemt en heel duidelijk maakt wat wel en niet getolereerd wordt.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>
Bron: Nationaal Ouderenfonds
Het geloof in een protocol of methode om pesten tegen te gaan slaat m.i. de plank mis. Deels is pesten van alle tijden. En voor het overige moeten we toe naar een totaal ander concept van ouderenzorg. Grootschalig verzorgen en bezig houden van ouderen is niet meer van deze tijd, Kleinschalig wonen, zelfwerkzaamheid, onderlinge zorg en eigen regie moeten de leidraad zijn. Ook als je 95bent kun je je druk maken over andere dingen dan de kleur jurk van je tafelgenoot. Zoals de kleur van de bloemen in de gezamenlijke onderhouden tuin.
En een protocol moet helpen?
Hebben we nog niet genoeg protocollen waarvan van het overgrote deel niet eens bekend is dat er een protocol voor bestaat.
Nee hoor als er maar een protocol voor is dan gaat het goed en wordt er wel weer een kwaliteitslabel uitgereikt.
Dit is nl praktijk, Als er tijd genoeg is om te praten met je bewoners komt er meer boven tafel, dat werkt beter dan een protocol ..
Niet weer een protocol erbij toch?
Ik schreef hierover op mijn column op Internet. Kom eens kijken en laat een reactie achter hoe jij dit ziet!
jong geleerd oud gedaan,zegt het spreekwoord
als de jeugd betere waarden wordt bijgebracht misschien ben je het dan als je ouder bent niet vergeten.
vreselijk zulke mensen maar het gebeurd en daar hoeft men echt niet oud voor te zijn het zit in alle lagen van de bevolking.
het zal niet beter worden ,iedere dag zie je het op tv .
op het laatst denkt men dat het zo hoort.
maar gelukkig zijn er nog veel mensen die een ander wel in hun waarden laten.