Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Provincies moeten jeugdzorg overgeven aan gemeenten

Gemeenten worden verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Ouders met problematische kinderen kunnen aankloppen bij de gemeentelijke Centra voor Jeugd en Gezin. Dat staat in de visie van het kabinet op de toekomst van de jeugdzorg die vrijdag bekend is gemaakt.
Provincies moeten jeugdzorg overgeven aan gemeenten

Het Centrum voor Jeugd en Gezin wordt de spil van de zorg en hulp aan kinderen en jongeren. De lichtere gevallen en vragen om hulp bij het opvoeden handelt het CJG zelf af. Voor zwaardere gevallen schakelt het CJG de jeugdzorg of geestelijke gezondheidszorg in. Nu zijn de provincies verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar op deze manier van werken bestond veel kritiek. Jongeren kregen vaak niet de hulp die ze nodig hadden en moesten er te lang op wachten.

Huisarts
Van het kabinet mogen de CJG’s een soort pedagogische huisarts worden die zelf kan behandelen en doorverwijzen. Pas het volgende kabinet hakt definitief knopen door over de toekomst van de jeugdzorg.

Kwaliteit
De kabinetsvisie voorziet in extra inzet in het verder ontwikkelen van kwaliteit en professionaliteit in de jeugdzorg. Zoals meer onderzoek naar effectieve methoden, betere opleiding en bijscholing en een accreditatiesysteem voor zorgaanbieders. Ook komen er maatregelen om verschillende disciplines – geestelijke gezondheidszorg en jeugdzorg – beter te laten samenwerken.

Advies
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij met het advies van het kabinet om de jeugdzorg weg te halen bij de provincies en toe te wijzen aan de gemeenten. ‘We hebben er jaren voor gepleit en veel onderzoekscommissies ook. We zijn blij dat het kabinet die adviezen nu heeft overgenomen,’ aldus een woordvoerster  van de VNG.

Uitzondering
Volgens de VNG is het altijd ‘een rare uitzondering’ geweest dat jeugdzorg onder de provinciebesturen viel. Terwijl andere vormen van maatschappelijke zorg, zoals welzijnswerk, maatschappelijke begeleiding en sociale diensten, onder de gemeenten vallen.

Omslag
Om de brede omslag van de kabinetsvisie te realiseren, acht het kabinet een overgangsperiode nodig van enkele jaren. In die periode moeten gemeenten voldoende expertise en kwaliteit opbouwen om hun nieuwe bestuurlijke verantwoordelijkheden te kunnen dragen. Het geld voor jeugdzorg zal uiteindelijk rechtstreeks naar gemeenten gaan.

kleine gemeenten
Het overgrote deel van de gemeenten is te klein om de meer specialistische taken – zoals inkoop van specialistische zorg en jeugdbescherming – goed uit te voeren. Daarom moeten deze gemeenten gaan samenwerken op het schaalniveau van GGD-regio’s.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/ foto: ANP Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.