Volgens de parlementaire werkgroep Toekomstverkenning Jeugdzorg moeten in plaats van de provincie de gemeenten de verantwoordelijkheid krijgen voor de jeugdzorg. De conclusies van deze werkgroep komen in grote lijnen overeen met het eerdere voorstel van demissionair minister Rouvoet.
Handig
John Bos, gedeputeerde van de provincie Flevoland en voorzitter van de commissie Sociaal Beleid bij het IPO, vindt de discussie ‘nu niet handig’. Hij ziet liever meer aandacht voor de inhoud. Volgens het IPO is onvoldoende gegarandeerd dat de ingrijpende verandering ook daadwerkelijk tot verbeteringen leidt. Bos stelt in Trouw dat er de laatste jaren al flinke vorderingen zijn gemaakt: 18 procent meer jongeren ontvangen zorg, de wachtlijsten zijn op veel plaatsen zo goed als weggewerkt, de indicatiestelling verloopt beter en er is betere samenwerking tussen provincies en gemeenten.
Handen vol
Bij de voorgestelde structuurwijziging moeten vijftien Bureaus Jeugdzorg hun taken aan ruim 400 gemeenten geven. En die hebben volgens de gedeputeerde hun handen al vol aan het organiseren van de Centra voor Jeugd en Gezin. ‘Laat ze dat eerst goed op orde hebben. Bovendien is er bij de provincies sprake van zorgvuldig opgebouwde expertise. Het is zonde om die weg te gooien’, aldus Bos in het dagblad.
VNG
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is het eens met het uitgangspunt van de parlementaire werkgroep. ‘De voorgestelde organisatorische randvoorwaarden, zoals één financieringstroom, het afschaffen van de indicatiestelling en het creeëren van continuïteit in de hulpverlening kunnen op onze instemming rekenen’, meldt de VNG.
Lees ook:
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Trouw/VNG, Foto: ANP/Robert Vos