Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Regeldruk drijft psychiaters naar zzp-schap

Het tekort aan psychiaters en psychologen begint uit de hand te lopen. In de ggz en in de verslavingszorg worden de wachtlijsten langer en langer omdat er te weinig personeel is. Er is geld nodig voor opleidingen en voor de differentiatie van taken van psychiaters naar hbo-opgeleid personeel, zegt GGZ Nederland.
foto AdobeStock

Instellingen in de ggz hebben grote moeite om psychiaters en psychologen te vinden. Er is sprake van een groot verloop in deze beroepsgroep: psychologen en psychiaters stoppen met hun werk en/of gaan verder als zelfstandige. Dat leidt tot problemen voor ggz-cliënten, die nóg langer op de wachtlijst staan, zelfs in acute situaties. Ggz-instellingen kunnen de vacatures niet opvullen, omdat er een groot tekort is aan psychiaters.

Te weinig personeel

Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) kondigde vorige week aan tijdelijk geen cliënten meer aan te nemen in Hoogezand, Winschoten, Delfzijl en Stadskanaal. De instelling heeft te weinig personeel. VNN zegt dat het nauwelijks mogelijk is gezondheidszorgpsychologen en psychiaters te vinden die in het noorden van het land willen werken. Bovendien groeit het aantal cliënten afgelopen twee jaar met zo’n 10 tot 15 procent. Al eerder trok toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit aan de bel over onacceptabel lange wachttijden voor cliënten in de ggz.


arbeidsmarkt-ggzIn de geestelijke gezondheidszorg is het moeilijk om genoeg geschikt personeel te vinden. Het totale aantal vacatures in de sector is vorig jaar met 28,5 procent gestegen tot 5151 vacatures. Dat melden inkooporganisatie Intrakoop en accountant Verstegen op basis van een jaarlijks onderzoek. Brancheorganisatie GGZ Nederland herkent het beeld en zegt dat vooral het tekort aan psychiaters in het hele land merkbaar is. Lees meer>>


Regeldruk

Volgens GGZ Nederland is er een combinatie van factoren die een rol speelt in het tekort aan psychiater en psychologen. Er is sprake van vergrijzing, steeds meer psychiaters en psychologen gaan namelijk met pensioen. Maar een belangrijke rol speelt ook, aldus de brancheorganisatie, de grote administratieve lasten- en regeldruk. ‘Dit vormt aanleiding voor psychiaters en psychologen om niet meer in loondienst te werken en vaker voor het zzp-schap te kiezen.’

Opleidingsplaatsen

Ook de bekostiging van opleidingsplaatsen en de groeiende vraag naar hbo- en academisch opgeleid personeel in de ggz worden door GGZ Nederland als oorzaak aangewezen van het personeelstekort. ‘De bekostiging van ggz-zorg is nog onvoldoende gericht op taakdifferentiatie, wat de overheveling van taken van psychiaters en psychologen naar hbo-geschoold personeel belemmert,’ aldus persvoorlichter Mariska Siebring.

Wachtlijst

Het tekort aan psychiaters voor ggz-instellingen en de problemen daarvan voor cliënten worden door GGZ Nederland serieus genomen: men werkt met alle partijen in de sector aan om de wachtlijsten aan te pakken. Maar er is meer nodig. GGZ Nederland: ‘Er is een vermindering van de regeldruk nodig, waardoor de sector aantrekkelijker wordt om in te werken. Om de lastendruk tegen te gaan zijn we de landelijke campagne regelgekte.nl gestart. Dit moet de vlucht naar het voor instellingen dure zzp-schap tegen gaan.’

Subsidie

Verder moet de opleidingscapaciteit uitgebreid worden om in de toekomst meer psychiaters, gz-psychologen en klinisch psychologen te krijgen. ‘Hiervoor is een verhoging van het jaarlijkse budget voor de beschikbaarheidsbijdragen van ten minste € 7,5 miljoen nodig’, aldus voorlichter Siebring. De beschikbaarheidsbijdrage is een vorm van subsidie van de overheid (via de Nederlandse Zorgautoriteit) voor gespecialiseerde opleidingen in de zorg. Aanpassingen van de bekostiging moet het verder mogelijk maken dat psychiaters en psychologen taken kunnen verschuiven naar hbo-geschoold personeel, aldus GGZ Nederland.

1 REACTIE

  1. Er is al langer dan vijf jaar subsidie beschikbaar voor het opleiden van physician assistants (PA’s), die wettelijk bevoegd zijn om taken van arts-specialisten zelfstandig uit te voeren. Dus ook de taken van psychiaters! Helaas zijn er te weinig PA’s in de GGZ werkzaam door administratieve problemen, die middels de veldnorm kwaliteitsstatuut GGZ ism NZa op te lossen zijn. Het wordt tijd dat de gesubsidieerde opleidingsplekken voor de PA ook in de GGZ benut worden.
    Benieuwd naar de mogelijkheden om met een PA in de GGZ te werken? https://www.napa.nl/faq/

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.