Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Psychiatrische aandoeningen op een rij

Doe even Normaal is een nieuwe 10-delige serie over psychiatrische aandoeningen. Presentator Johan Overdevest portretteert in de serie mensen met onder meer psychoses, depressie, PTSS, autisme, borderline, schizofrenie, bipolaire- en angststoornissen. De afleveringen moeten bij het grote publiek inzicht geven in verschillende psychiatrische aandoeningen.
‘Het voelt alsof ik constant een gebroken hart heb’
‘Het voelt alsof ik constant een gebroken hart heb’

De eerste aflevering gaat over de 18-jarige Robin en de 37-jarige Karlijn. Zij kampen met borderline en vertellen in de eerste aflevering welke emotionele impact dat heeft op hun leven. ‘Het voelt alsof ik constant een gebroken hart heb’, vertelt Karlijn.

‘Het zijn aangrijpende verhalen van mensen die ondanks hun aandoening wat van het leven proberen te maken. Maar dat is niet altijd gemakkelijk. Wat hebben ze meegemaakt, waar staan ze nu en hoe zien ze hun toekomst?’

Doe even normaal is vanaf 18 augustus iedere doordeweekse avond te zien om 20.00 uur op Nederland 2. Het programma behandelt die week achtereenvolgens borderline, PTSS, schizofrenie, bipolaire stoornis en autisme. Vanaf 25 augustus beginnen de afleveringen om 19.25 uur op Nederland 2. Dan komen achtereenvolgens depressie, angst, TBS, delier en ouderenpsychiatrie aan bod.

Wat vind jij van de afleveringen? Brengen ze de aandoeningen goed in beeld? Laat je reactie onder dit bericht achter.

Doe even Normaal is een 10-delige serie over psychiatrische aandoeningen. Bekijk hier de aflevering over borderline terug >>

1 REACTIE

  1. Waarom bedient men zich, als het om mensen met psychiatrische aandoeningen gaat, van zulke misleidende titels: Doe eens even normaal ; Iedereen heeft wel wat..alsof het hebben van een psychiatrische aandoening niets voorstelt.
    Inhoudelijk vind ik de afleveringen wat aan de magere kant. Er valt zo veel meer te vertellen over een aandoening. Waarom niet, i.t.t. andere aandoeningen, geen avondvullend programma of worden aandoeningen niet in meerdere afleveringen belicht? Ook worden in de, tot nog toe getoonde, afleveringen de relatief ‘succesvolle’ voorbeelden aangehaald. Nog steeds verschillen de behandelmogelijkheden per regio en zijn er zo veel meer schrijnende voorbeelden te melden. Wat betekent bijvoorbeeld het kabinetsbeleid voor deze groep, zeker nu de langdurende GGZ overal bijna wegbezuinigd wordt? Allemaal factoren waar met geen woord over wordt gesproken. Dat neemt niet weg dat ik veel lof heb voor de moed en openheid van alle geïnterviewden die aan de afleveringen meewerkten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.