Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Quality Centre Vluchtelingenvrouwen geopend

Aleid Wolfsen, de nieuwe burgemeester van Utrecht, en initiatiefneemster Leida Schuringa verrichtten afgelopen zaterdag de officiële opening van het Quaility Centre Vluchtelingenvrouwen. Samen plantten ze een jasmijnboompje in de tuin van het centrum.
Quality Centre Vluchtelingenvrouwen geopend

Het Quaility Centre Vluchtelingenvrouwen is een netwerk van coaches die duurzaam aan gevluchte vrouwen worden gekoppeld om ze wegwijs te maken in de maatschappij.

Duurzame contacten
Het centrum mikt op de ondersteuning van duurzame contacten. De vluchtelingenvrouw wordt ‘gematcht’ met een vrijwillige coach die haar zes maanden intensief begeleidt. Daarna is het de bedoeling dat de vrouwen contact blijven onderhouden als ‘verre familieleden’. Zij kunnen een beroep blijven doen op de ondersteuning door het centrum.

Zelfhulp

Het initiatief is geïnspireerd op de ervaringen van Naïma Mohamed, opbouwwerkster met een zelfhulpnetwerk van Somalische vluchtelingen in de Utrechtse wijk Overvecht vanaf het eind van de jaren negentig. In het Quality Centre voert een opbouwwerker de intakegesprekken met de vluchtelingenvrouwen en de nieuwe coaches, maakt de matches en ondersteunt de coaches.

Nieuwe netwerken
Door alle betrokken vluchtelingenvrouwen en coaches met elkaar in contact te brengen zullen er ook weer nieuwe netwerken ontstaan, stelde Leida Schuringa eerder. ‘Dan ontstaat een alternatief voor de familie en vriendennetwerken die veel vluchtelingen hier missen.’

‘Ook vrouwen die al vijftien jaar in Nederland wonen hebben soms maar een klein netwerk. Een coach moet een soort ver familielid worden, een tante. Voor de coaches biedt het de mogelijkheid hun eigen sociale netwerk uit te breiden met krachtige en inspirerende vrouwen.’

Samenwerking
Het centrum werkt samen organisaties die in de regio Utrecht bij vluchtelingen zijn betrokken, zoals Vluchtelingenwerk Midden Nederland, kennisinstituut Pharos, het RIAGG en de welzijnsinstellingen Doenja Dienstverlening en Cumulus. Het Oranje Fonds is met een bijdrage van € 95.000 per jaar, naast de Rabobank Foundation en de gemeente Utrecht, de belangrijkste subsidiegever.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.