De bondige brochure biedt jongerenwerkers een methode waarmee ze culturele spanningen kunnen helpen verminderen, radicaliseringsprocessen leren herkennen en leren optreden bij gewelddadige incidenten. Hiervoor geven de auteurs praktische tips als: ‘mix samen en apart’, ‘laat alle jongeren voelen dat ze erbij horen’, ‘werk vindplaatsgericht’ en ‘werk met succesvolle allochtone jongeren.’
Checklist
De brochure bevat verder een checklist om radicalisering te herkennen: jongeren laten een baard staan, komen niet meer in het jongerencentrum, hebben groeiende kritiek op de samenleving, worden opeens trouwe moskeebezoekers of verschijnen niet meer op school. De auteurs geven ook aan hoe jongerenwerkers de groepen kunnen leren ‘groepen te peilen’ en onderscheid te maken tussen meelopers, risicojongeren en harde kerners.
Tips
Ook de dilemma’s waarvoor jongerenwerkers komen te staan komen aan bod. Dat leidt tot tips als: ‘Geef je ogen en oren de kost’, ‘Blijf loyaal, maar ken je maatschappelijke verantwoordelijkheid’ en ‘Laat duidelijk weten wat wel en wat niet acceptabel is’. Verder bevat de brochure drie casusbeschrijvingen (uit Uden, Venray en Helmond) en een beschouwing over de rol van internet bij radicalisering.