Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radicaal Jong. Het praktijkcongres over radicalisering en werken in de frontlinie.

Deze jongen radicaliseert. Wat doet u? Gaat u met hem in gesprek? Of denkt u: ik ga die jongere niet stigmatiseren als radicaal? Of gaat u liever een straatje om? Kom voor het antwoord naar: Radicaal Jong. Radicalisering en werken in de frontlinie. Het praktijkcongres van MOVISIE en Zorg + Welzijn.
Radicaal Jong. Het praktijkcongres over radicalisering en werken in de frontlinie.

Aanleiding van het congres
11 september, de moord op Theo van Gogh, brandstichtingen in moskeeën, racistisch en rechtsradicaal geweld. Al jaren staan eerstelijnswerkers voor een nieuwe opgave: de aanpak van radicalisering in Nederland. In de praktijk blijkt het voor professionals niet makkelijk om aan die opdracht inhoud en uitvoering te geven.

Professionele benadering
Onduidelijk blijft wat er nu precies verwacht wordt van de jongerenwerker, de opbouwwerker, de hulpverlener. Het maatschappelijke klimaat doet vaak geweld aan een rustige, bedachtzame professionele benadering. Waar ligt uw loyaliteit? Met wie en hoe werkt u samen aan het binden van de jongeren aan de samenleving?

Methoden uit de praktijk
In dit congres bieden we u een overzicht van methoden die hun waarde in de praktijk bewezen hebben. Op basis van meerjarige ervaring met zowel rechtsradicalisering als moslimradicalisering bieden we u praktisch toepasbare kennis in een overzichtelijk theoretisch kader. Want wat doet u als u merkt dat iemand radicaliseert?

Tariq Ramadan
Centrale keynotespeaker is Tariq Ramadan, hoogleraar filosofie en islamologie. Vanuit de leerstoel ‘Identiteit en Burgerschap’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werkt hij sinds januari 2007 aan het project Burgerschap en Identiteit van de gemeente Rotterdam. Ramadan levert hiermee een bijdrage aan het zogeheten Rotterdamse Stadsburgerschap. Hij vertelt over zijn onderzoek naar de praktijk van Rotterdamse jongerenwerkers rondom radicaliserende jongeren. Cruciaal in zijn ogen is de sociaal werker die islamitische jongeren perspectief kan bieden.

Op 24 april krijgt u inzicht in:
• nieuwe methoden rondom de aanpak van radicalisering die op de werkvloer ontwikkeld zijn
• de rol van de eerstelijnswerker en op bestaande knelpunten en vooroordelen rondom radicalisering
• Methoden van deradicalisering voor zowel rechtsradicale jongeren als moslimjongeren.

Interactief congres
Tijdens interactieve workshops en twee rondes met zogeheten ‘speeddates’ kunt u de aanwezige deskundigen al uw vragen voorleggen. In het afsluitende debat kijken Marco Zannoni (COT) en Mellouki Cadat (MOVISIE) samen met u hoe u in de praktijk verder kunt met dit beladen onderwerp.

Met vriendelijke groet,

Drs. Mellouki Cadat, projectleider Culturele spanningen en Radicalisering bij MOVISIE

Martin Zuithof, hoofdredacteur van Zorg + Welzijn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.