In de zorg is er voor de burger het recht van zorg-op-maat. Dat moet verwezenlijkt worden door onder meer de modernisering van de AWBZ en meer inzet van persoonsgebonden budgetten. Die ontwikkeling is nog nauwelijks uitgekristalliseerd, maar er staan al wel plichten tegenover.
Een stringente poortwachterfunctie van huisartsen en een strikte indicatiestelling moeten ervoor zorgen dat niemand nodeloos gebruik maakt van zorgdiensten. Het recht op een uitkering bij ziekte of werkeloosheid staat onder druk. Voor immigranten en asielzoekers wordt het steeds moeilijker Nederland binnen te komen. Degene die dat wel lukt, wordt geconfronteerd met harde eisen ten aanzien van integratie en inburgering.
Dreigt de balans nu naar de andere kant door te slaan? Mag een uitbreiding aan de plichtenkant hand in hand gaan met inperking van rechten? En hoe kan het gedrag van de calculerende burger op dit gebied worden beïnvloed? Door meer regelgeving of door een appel op de burgerzin? Zorg + Welzijn vroeg politici, vakbonden en andere deskundigen zich daarover uit te spreken.
Debat over normen en waarden is hypocriet
Khadija Arib, PvdA Tweede Kamerlid
Het kind van de rekening
Cisca Joldersma, CDA Tweede Kamerlid
Sociaal aspect in vraag van burger is vergeten
Jasper Fastl, voorzitter Jonge Socialisten (PvdA)
De vraagtekens bij een nieuw maatschappelijk klimaat
Jenneke van Pijpen, vice-voorzitter AbvaKabo FNV
De BV Nederland versus de rest
Evelien Tonkens, GroenLinks Tweede Kamerlid
Oneffenheden van de ondernemende samenleving
Raf Janssen, directeur stichting Sjakuus